Новини

Повернутися до переліку новин

Порушення екологічного законодавства в розрізі регіонів: приклади та відповідальність

У цьому блоці надважливих питань ми щомісяця розглядатимемо в журналі «Екологія підприємства» приклади порушень екологічного законодавства підприємствами різних регіонів держави, надаватимемо коментарі експертів-екологів і рекомендації з їх запобігання.

Інформація редакції надається фахівцями відповідних екоінспекцій.

Державний нагляд (контроль) за дотриманням підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності вимог природоохоронного законодавства в частині охорони, захисту, використання та відтворення лісів, зокрема, від незаконних вирубок, покладено на Державну екологічну інспекцію.

Львівська екоінспекція:

Маланич Микола Миколайович, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області
У регіоні функціонують підприємства, що становлять потенційну небезпеку для довкілля області. До таких суб’єктів господарювання належать: ВП «Добротвірська ТЕС», ПАТ «ДТЕК «Західенерго», ДП «Львіввугілля», Львівське відділення з видобутку нафти, газу та газового конденсату ГПУ «Полтавагазвидобування», ЛМКП «Львівводоканал», ПАТ «Львівська вугільна компанія», ЛКП «Збиранка». Частина з них входять до сотні основних підприємств — забруднювачів навколишнього природного середовища в Україні.

Щоб уникнути негативних екологічних наслідків у 2017 році, Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено 514 перевірок суб’єктів господарювання.

За результатами проведення перевірок найчастіше встановлювалися:

  • порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів;
  • порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або впливу на неї фізичних та біологічних факторів;
  • порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці (стосується підприємств, діяльність яких пов’язана з вирубкою лісу);
  • порушення правил водокористування;
  • порушення правил охорони водних ресурсів;
  • невиконання приписів щодо усунення виявлених порушень.

Проте найбільші екологічні проблеми області пов’язані з діяльністю двох підприємств.

1. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище), на якому стався зсув твердих побутових відходів.

Ситуація: У 2016 році на полігоні у Великих Грибовичах стався обвал, під який потрапили четверо людей. Трьох з них знайшли мертвими.

Дії екоінспекції: З моменту аварії Державна екологічна інспекція у Львівській області провела 4 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ЛКП «Збиранка», що займається захороненням ТВП у Львові. Інспекція надала ЛКП «Збиранка» приписи щодо усунення виявлених порушень: вести первинний облік інфільтрату, припинити скид інфільтрату у поверхневі водотоки, відновити роботу станції фізико-хімічного очищення інфільтрату, ліквідувати забруднення земель в зоні впливу полігону ТПВ, налагодити активну дегазацію полігону та моніторинг за станом поверхневих та підземних вод.

Унаслідок цього відповідальних осіб притягнули до адміністративної відповідальності.

Наслідок і відповідальність: За результатами досліджень відібраних проб ґрунтів, під час проведення перевірок провели розрахунок збитків, відповідно до Методики за забруднення земель у зоні впливу полігону ТПВ, які складають більше двох мільйонів гривень. Матеріали скерували до прокуратури Львівської області, до слідчого відділення Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Наразі проводиться кризовий моніторинг поверхневих вод та ґрунтів у зоні впливу полігону твердих побутових відходів.

Матеріал публікується частково! Повна версія статті – в журналі «Екологія підприємства» № 5, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!