Новини

Повернутися до переліку новин

Про моніторинг, звітність та верифікацію викидів парникових газів в Україні

Навесні минулого року відкриті джерела повідомляли, що система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів може бути створена в Україні до 2018 року, після чого, не раніше ніж за два роки, буде запущена внутрішня система торгівлі квотами на викиди, створення якої передбачено Угодою про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

І от 17 січня 2018 року пройшов попереднє обговорення із представниками провідних промислових підприємств, бізнес-асоціацій, на види діяльності яких може потенційно поширюватися дія закону, законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» у м. Києві. Цей законопроект був розроблений Мінприроди за участю експертів та міжнародних партнерів. Він дозволить у подальшому запровадити в Україні європейську систему моніторингу викидів парникових газів. Згідно із законопроектом суб’єктами моніторингу та звітності є оператори установок, що здійснюють викиди парникових газів на території України.

На підставі аналізу розроблено багаторівневу структуру актів щодо МЗВ («Концепція НПЗ»):

  • Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів  парникових газів» («Проект Закону») — на сайті menr.gov.ua.
  • Постанова Кабінету Міністрів України («КМУ») «Про затвердження порядку здійснення моніторингу та звітності викидів парникових газів» («Проект постанови з моніторингу та звітності»).
  • Постанова КМУ «Про затвердження порядку здійснення верифікації звітів про викиди парникових газів» («Проект постанови з верифікації»).
  • Акт «Про деякі питання акредитації верифікаторів звітів парникових газів» («Проект акта про акредитацію»).
  • Зміни до законодавства України щодо МЗВ.

Як відомо, на сьогодні відсутня єдина методика розрахунку викидів парникових газів, а також процедура верифікації та відповідний уповноважений орган. Крім того, невизначено правовий статус верифікаторів звітів парникових газів, а законодавство з акредитації не поширюється на них.

Як відомо, на сьогодні відсутня єдина методика розрахунку викидів парникових газів, а також процедура верифікації та відповідний уповноважений орган. Крім того, невизначено правовий статус верифікаторів звітів парникових газів, а законодавство з акредитації не поширюється на них.

Документ розроблено на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за підтримки Світового Банку. Окрім цього, він передбачений Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

Коментар практика

Інна Холіна, начальник управління охорони навколишнього середовища ПАТ «Запоріжсталь» висловлюється так: 

Повноцінна реалізація вимог нового Закону підприємствами потребує надання промисловцям відповідного інструменту, тобто підготовки та прийняття заздалегідь усіх необхідних нормативно-правових актів, до набуття законом чинності. Впровадження чіткого та детального порядку та критеріїв проведення всіх обов’язкових процедур, що стосуються викидів парникових газів, дозволить уникнути покладання марних зобов’язань на законослухняні підприємства і запобігти непорозумінням і різночитанням. Також це дозволить уникнути застосування санкцій різного характеру до підприємств і установ. Зокрема, для належного виконання вимог закону та його подальшої ефективної роботи потрібно своєчасно зареєструвати установки, діяльність яких підпадає під перелік видів діяльності, розробити план моніторингу та безпосередньо порядок й інструменти здійснення самого моніторингу та звітності підприємствами, виконати верифікацію звітів тощо.

Натомість проект Закону передбачає розроблення всіх нормативно-правових актів впродовж трьох місяців з дати набрання чинності цим Законом. Свої зауваження та пропозиції спеціалісти комбінату «Запоріжсталь» підготували та направили до Міністерства екології та природних ресурсів України.

Ми впевнені, що тільки в діалозі між Міністерством, галузевими експертами та промисловцями можливо досягти ефективного результату та бажаного ефекту.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» №3

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!