Новини

Повернутися до переліку новин

Про радіаційну ситуацію в зоні відчуження в районі пожежі

За  повідомленням  Державного агентства з управління зоною відчуження сьогодні, 5 червня о 10:10 у в зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення сталося загорання сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі в лісовий масив на площі близько 10 га.

На даний час продовжується гасіння пожежі та ведеться постійний контроль.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій до гасіння пожежі залучено 29 од. тех. та  126 чол., з них від ДСНС 10 од. тех. та 75 чол., від ДП Чорнобильська пуща 17 од. тех. з них 3 трактори та 47 чол. та 2 од. тех. та 4 чол. транспортного відділення м. Чорнобиль, у тому числі авіація ДСНС (два літаки АН-32П та вертоліт Мі-8).

Наразі авіацією ДСНС здійснено 10 скидів (41,5 тонна води) з них літаками АН-32П здійснено 3 скиди води (24 тонни), вертольотом Мі-8 здійснено 7 скидів води (17,5 тонн).

Радіаційний фон в зоні відчуження контролюється системи контролю радіаційного стану (АСКРС) ДСП «Екоцентр» у безперервному режимі на 39 пунктах.  Дані цілодобово надходять до диспетчерського центру раз на годину, а в умовах надзвичайної ситуації – раз на 2 хвилини. Система переведена у режим НС.

Враховуючи радіологічну значимість пожежі, на території зони відчуження посилено контроль за радіаційною ситуацією. В оперативному режимі аналізуються дані щодо потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД) та вмісту радіонуклідів у повітрі в районі пожежі.

Контрольні рівні потужності еквівалентної дози не перевищені.

В період пожежі задіяна мобільні оперативні групи ДСП «Екоцентр» з аспіраційним та дозиметричним обладнанням.

За даними радіаційної розвідки потужність еквівалентної дози на відстані 1м від поверхні ґрунту – 0,3 - 2,5 мкЗв/год, значення щільності потоку бета-часток – від 100 до 520 част/(хв·см2). 

Відібрані проби атмосферного повітря на пунктах мережі спостереження за приземним шаром атмосфери зони відчуження, що розташовані поблизу району пожежі.

В зоні відчуження та прилеглих територіях на даний час погіршення радіаційного стану не відбулося. Радіаційна ситуація знаходиться під контролем, подальша інформація буде оперативно уточнюватися та надаватися.

Джерело: www.menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!