Новини

Повернутися до переліку новин

Природоохоронне законодавство: час реформ

Природоохоронне законодавство мабуть ще ніколи не змінювалося так динамічно, як останні кілька років, тому суб’єкту господарювання вкрай важливо як тримати «руку на пульсі», так і готуватися до майбутніх змін.

На початку лютого 2019 року Міністерством екології та природних ресурсів України підготовлено проект Постанови КМУ «Деякі питання  здійснення  державного моніторингу  в галузі охорони атмосферного повітря», відповідно до якої планується затвердження Порядку здійснення державного моніторингу  у галузі охорони атмосферного повітря.  Передбачається формування системи моніторингу, яка забезпечить оперативний збір інформації та оцінку інформації  про стан атмосферного повітря, що дасть можливість  для прийняття ефективних управлінських рішень та забезпечення контролю. Крім того, передбачено розроблення  планів  покращення  якості атмосферного повітря  на основі аналізу показників його стану (детальніше – у № 4, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»)

Зміни у дозвільній системі

Нова реформа має на меті імплементацію положень Директиви 2010/75/ЄС про промислове забруднення, а точніше — удосконалення дозвільної системи. Варто наголосити: реформа дозвільної системи торкнеться не усіх суб’єктів господарювання, які зараз отримують природоохороні дозволи. Зміни відбудуться для найбільших забруднювачів — видів діяльності, зазначених у Додатку 1 Директиви ЄС про промислове забруднення, зокрема енергетики, металургії, хімічної промисловості, агропромислового комплексу тощо.

За попередніми оцінками, це — 3 000–3 500 підприємств. Частина підприємств з цього переліку отримуватиме дозвіл відповідно до спрощеної процедури (уніфікований дозвіл), а частина — реєструватиметься. (детальніше – у № 11, 2018 журналу «Екологія підприємства»)

Система торгівлі викидами

Створення в Україні системи торгівлі викидами має відбуватися з урахуванням перспективи повномасштабної участі українських підприємств у СТВ ЄС після 2020 року. Очікується, що після 2021 року системи торгівлі квотами на викиди ПГ стануть основним інструментом регулювання викидів ПГ в енергетиці та промисловості в усіх країнах, крім найбідніших країн Африки та Азії.
Протягом трьох років з моменту впровадження МЗВ буде забезпечено нормативну базу для впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні, включно з визначенням уповноваженого органу з СТВ.

Варто зазначити, функціонування системи торгівлі викидів квотами на викиди парникових газів неможливе без належної системи моніторингу, звітності та верифікації звітів про викиди (детальніше – у № 12, 2018 журналу «Екологія підприємства»)

Наприкінці січня 2019 на сайті Державної екологічної інспекції України розміщено проект наказу міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Змін до методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства».

Проект наказу передбачає:

  • збільшення розміру компенсації шкоди, завданої державі внаслідок забруднення земель хімічними речовинами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами суб’єктами господарювання та фізичними особами у процесі їх діяльності шляхом корегування коефіцієнтів та збільшення надходжень до Державного бюджету України;
  • приведення у відповідність до вимог чинного законодавства Земельного кодексу України, Водного кодексу України, Лісового кодексу України та Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд», «Про оренду землі», «Про охорону земель», «Про відходи» та інших нормативно-правових актів положень методики;
  • розширення кола суб’єктів, які відповідають за забруднення, засмічення земель, а саме — органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування (при цьому суб’єктом законодавчої ініціативи не враховані інші суб’єкти, які можуть завдавати шкоди земельним ресурсам — підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами — нерезиденти); та ін. (детальніше – у № 3, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»)

Стратегія водної політики України–2019

Стратегією здійснюється стратегічне планування в межах різних проблемних секторів: законодавства, інвестиційного управління, методології моніторингу й контролю, модернізації міської й промислової інфраструктури, децентралізаційних процесів, міжвідомчої взаємодії, антикорупційної діяльності тощо. Стратегія має стати єдиним джерелом узгодження локальних ініціатив у сфері водних ресурсів.

Одним з пріоритетних напрямів здійснення Стратегії є модернізація економічних механізмів. Адже нині водні та екосистемні послуги не є самоокупними, що завадить розвитку сектора в цілому. Планується забезпечити цільове повернення отриманих коштів на відновлення водних ресурсів, а також сформувати нормативну й структурну базу для ефективного здійснення принципу «водокористувач і забруднювач платять».

Гостро стоїть питання ефективності контролю за станом водних ресурсів. По-перше, це  стосується методології моніторингу забруднення. Наприклад, сьогодні відсутня системна інформація про дифузне забруднення водойм. По-друге, — контролю за впровадженням і дотриманням технологічних нормативів як на очисних спорудах, так і в цілому на підприємствах. Тому моніторинг є основним інструментом реалізації національної водної політики, а програми моніторингу мають стати невід'ємною частиною планів управління річковими басейнами.

Від імені ECOBUSINESS та професійної бізнес-асоціації екологів запрошую Вас та відповідальних за питання екологічної безпеки взяти участь в обговоренні змін природоохоронного законодавства та нових правил на ринку, які безпосередньо стосуються діяльності вашого підприємства, від яких залежить майбутнє та життєздатність бізнесу.
(детальніше – у № 2, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»)

Проблемні питання водовідведення в Україні озвучені й продовжуються озвучуватися у різних стратегіях, концепціях, програмах як на державному, так і на регіональному рівні.

З метою ліквідації ситуації, що склалася, Мінекономрозвитку опубліковано проект Закону України «Про водовідведення».

Запропоновано впровадження ВПЕРШЕ нецентралізованого водовідведення  як відведення та/або очищення стічних вод за допомогою системи нецентралізованого водовідведення або окремих споруд.

Охорону навколишнього середовища у процесі водовідведення планується досягти здійсненням оцінки впливу на довкілля проектів господарської, інвестиційної та іншої діяльності у сфері водовідведення та обмеженням тимчасовою забороною (зупиненням) в установленому порядку функціонування систем централізованого водовідведення та очищення стічних вод, які не забезпечують нормативної якості очищення стічних вод, а також діяльності, що негативно впливає на режим функціонування систем централізованого водовідведення та очищення стічних вод та ін.

При цьому Проект носить загальний характер та не деталізує, яким саме нормативам повинні відповідати стічні води, очищені стічні води та осади стічних вод. Проект не містить вимог до очисних споруд, видів та етапів очистки та моніторингу і контролю (у розрізі показників, періодичності) стічних вод. (детальніше – у № 3, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»)

Запрошуємо відповідальних за питання екологічної безпеки взяти участь в обговоренні змін природоохоронного законодавства та нових правил на ринку, які безпосередньо стосуються діяльності вашого підприємства, від яких залежить майбутнє та життєздатність бізнесу вже 22 квітня у м. Києві -  IV Всеукраїнський ЕCOFORUM-2019 екологів підприємств Ecobusiness в Україні 2019 http://ecobusiness.tilda.ws/ecoforum

У фокусі уваги:

  • Нова державна політика у сфері промислового забруднення: до чого готуватися бізнесу. Як запропоновані Концепцією зміни вплинуть на промисловість. В тому числі, будуть охоплені питання взаємодії бізнесу із державними органами, адміністрування інтегрованого дозволу, часові рамки для впровадження Найкращих доступних технологій та методів управління.
  • Принципи «належного урядування» та реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Як захистити законні права та інтереси суб'єкта господарювання під час перевірки: алгоритм дій у 2019 році. Судова практика. Порядок здійснення заходів контролю в умовах відсутності у 2019 році мораторію на проведення таких заходів

  • Стратегія водної політики України–2019: нові завдання й пріоритети для держави та обовязки суб’єктів господарювання
  • Торгівля викидами. Директива 2003/87/ЄС про встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів. Як запровадити систему МЗВ на підприємстві
  • ОВД: аналіз діючої практики. Як бізнесу уникнути помилок. Ключові відмінності оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та звіту «Оцінки впливу на довкілля» (ОВД)
  • Як уникнути помилок в організації інструментальних екологічних вимірювань у 2019 році
  • Як організувати облік відходів на виробництві та ін.

Нами запрошено для участі понад 120 керівників екологічних та юридичних служб промислових
підприємств, топ-менеджерів, які здійснюють загальне керівництво компанією
або екологічними аспектами її діяльності, а отже – для Вас це можливість знайти рішення найболючіших питань бізнесу та однодумців для об’єднання зусиль.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!