Новини

Повернутися до переліку новин

Роз’яснення про часткову компенсацію витрат, пов’язаних із утилізацією продуктів тваринного походження, та потенційних отримувачів цієї допомоги

25 жовтня на розгляд Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності розглядався проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації витрат пов’язаних з утилізацією та видаленням побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною».

Враховуючи те, що положення цього документу були некоректно інтерпретовано низкою ЗМІ, Держпродспоживслужба надає роз’яснення щодо його суті в частині потенційних отримувачів цієї компенсації.

Основним завданням проекту є зменшення кількості небезпечних побічних продуктів тваринного походження. Це, зокрема, несанкціоновані звалища трупів тварин, які можна знайти на полях, у лісосмугах, поблизу населених пунктів, кількість яких щорічно збільшується та які, крім погіршення епізоотичної, епідеміологічної, екологічної ситуації, викликають і значну соціальну напругу.

Згідно з п. 1 проекту урядової постанови частковій компенсації підлягають операції з утилізації/знищенню лише найбільш небезпечних побічних продуктів тваринного походження, неналежне поводження з якими може завдати значної шкоди людям та тваринам. Тобто ідеться про часткову компенсацію за утилізацію побічних продуктів тваринного походження виключно категорій І та ІІ. До зазначених категорій відносяться залишки тварин, які загинули від найбільш небезпечних хвороб, зокрема таких, що передаються людині (сибірка, пріонні інфекції, сальмонельоз, ящур, сказ, правець, ботулізм), а також трупи тварин, які були виявлені в несанкціонованих захороненнях та/або місцях природокористування та інше.

Проект постанови передбачає, що оператори ринку, які бажатимуть отримати часткову компенсацію, повинні відповідати критеріям, визначеним у п. 4 проекту, відповідно до яких право на часткову компенсацію отримають виключно спеціалізовані підприємства з утилізації/знищення побічних продуктів І та ІІ категорії.

Агропромислові компанії, які виробляють харчові продукти тваринного походження (у тому числі великі агропромислові вертикально інтегровані компанії), які працюють у галузі тваринництва та птахівництва та мають у своєму складі власні утилізаційні цехи, не підпадатимуть під дію постанови та не отримуватимуть часткову компенсацію.

Довідково
Проект постанови розроблено відповідно до статті 24 Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України. Необхідність прийняття проекту  пов’язано із набранням чинності Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!