Новини

Повернутися до переліку новин

Рибні підприємства зобов’язані перейти на європейський рівень безпеки продукції до 2019

Підприємства аквакультури, які працюють з харчовими продуктами, мають запровадити в роботі принципи європейської системи аналізу ринків НАССР .

Так, до 20.09.2018  це мають зробити підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Наприклад, виробники сирої риби. До 20.09.2019 – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.

До цього підприємців зобов’язує ст. 66 ЗУ від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», - повідомляє Державне агентство рибного господарства України.

Не виконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства. Це тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. На юридичних осіб – від 96 до 240 тис грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис грн до 48 тис грн та зупинення роботи потужності.

Крім того, з 04.04.2018 набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин». Він передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою щодо впровадження HACCP на підприємствах.

«Система дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, що виробляється. Крім того, це забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами», – наголосив керівник Методично-технологічного центру з аквакультури Юрій Шарило.

В Держрибагентстві додали, що використання системи допоможе підвищити імідж та інвестиційну привабливість підприємств. А за рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити або й вийти на нові ринки збуту.

Відомство закликає підприємців не затягувати з переходом на HACCP. У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь до Держпродспожслужби за номером: (044) 528 5666.

Довідкова інформація:

HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point. Це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів»), Комісією харчового кодексу (Комісія ООН-Codex Alimentarius). Вона складається з 7 принципів. На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів. Вони застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга. В Україні на сьогоднішній день діють два стандарти. Йдеться про ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.

Впровадження в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP, передбачається ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В тому числі, це стосується суб’єктів аквакультури, які є виробниками необробленої рибопродукції. До 20.09.2017 на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Наприклад, ті, що здійснюють виробництво пресервів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!