Новини

Повернутися до переліку новин

Сонячна енергетика врятує бджіл від вимирання

Сонячні батареї виявилися ще більш корисними для навколишнього середовища, ніж вважалося раніше.

Згідно з висновками американських вчених, землі навколо них можуть стати заповідником для комах-запилювачів, чисельність яких серйозно скоротилася в останні роки. Це, в свою чергу, призведе до підвищення врожаїв і зростання доходів фермерів.

Комахи запилюють до 75% всіх сільськогосподарським культур, що вживаються людиною в їжу. Однак використання пестицидів і перетворення земель значно скоротило популяції метеликів і диких бджіл. Допомога вимираючим запилювачів може прийти з несподіваного боку – від сонячної енергетики.

Читайте також: Папір, який рятує бджіл

Група вчених з Аргонської національної лабораторії Міністерства енергетики США вивчила 2800 існуючих і проектованих сонячних установок і прийшла до висновку, що територія навколо них може стати своєрідним заповідником для комах. Справа в тому, що землі близько сонячних установок не використовуються в сільському господарстві, а значить, тут можуть вільно рости квіти і трави, необхідні для запилювачів.

На думку вчених, фермери зможуть отримати від сонячних установок подвійну користь.
Крім виробництва чистої енергії, батареї стануть «яслами» для метеликів і бджіл, що запилюють сусідні поля. В результаті врожайність сільгоспкультур зросте.
Як показують розрахунки, навколо досліджених об'єктів сонячної енергетики лежить близько 3 500 квадратних кілометрів сільгоспугідь, які можуть виграти від зростання чисельності запилювачів.

Дослідники розрахували, що, зробивши середовище навколо сонячних установок сприятливим для комах, можна добитися значного зростання прибутку. Наприклад, підвищення врожайності сої, мигдалю і журавлини - всі три культури залежать від запилювачів - принесе додаткові $ 1,75 млн, $ 4 млн і $ 233 000 відповідно.

Читайте також: На Чорнобильській АЕС відкрили сонячну електростанцію

Ця робота стала першою, в якій оцінюється не тільки ефект сонячної енергетики на комах-запилювачів, а й можливі вигоди фермерів. Вчені сподіваються, що їх висновки стимулюватимуть енергетичні компанії і місцеву владу перетворити землі навколо сонячних батарей в «заповідники» для диких рослин і комах. Подібні проекти вже стартували в штатах Іллінойс, Меріленд і Міннесота.

Джерело: Аграрії разом

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!