Новини

Повернутися до переліку новин

Старі кредитки врятують міських бджіл від голоду

Британець Бен Харріс з міста Норідж розробив спеціальну карту-годівницю для бджіл і успішно випробував її прототип, повідомляє The Guardian. Винахідник ініціював краудфандінговую кампанію, щоб зібрати кошти для запуску виробництва. «Годівницю» Bee Saviour будуть виготовляти зі старих кредитних карт.

Виробництвом займеться некомерційний кооператив Bee Saviour Behaviour, який нещодавно заснував Харріс. Крім того, що винахід буде рятувати комах від голодної смерті, він зробить свій внесок у вирішення проблеми пластикових відходів.

Як зазначив винахідник пристрою, будь-яка людина, що йде містом, проходила повз виснажених бджіл. Британець зайнявся розробкою пристрою, коли дізнався про швидкий метаболізм цих комах, і замислився над тим, як зблизити мешканців міста і природу.

На карті розміщуються три саше, наповнених цукровим розчином, склад якого розроблявся бджолярами, і покритих стікерами з підкладкою з фольги. Bee Saviour легко поміщається в гаманець або кишеню. Експерименти показали, що бджоли охоче їдять з саше, чого важко добитися при годуванні з ложки.

Харріс тестував прототипи протягом чотирьох років. Йому допомагали батько-вчений і дядько-бджоляр. Над конструкцією та оформленням карти-годівниці безкоштовно працював дизайнер та ілюстратор Річард Хорн, який назвав ідею Харріса «геніальною».

На сьогодні винахіднику вдалося зібрати понад £15 тис. — набагато більше спочатку заявленої суми £8 тис., необхідної для того, щоб найнята компанія зробила заглибини в пластику для заповнення їх розчином.

Тепер Харріс поставив нову мету — £18 тис. Додаткові кошти дадуть змогу запустити масове виробництво.

«Бджолині популяції скорочуються, і ми віримо, що активна спільнота городян — рятівників бджіл зможе змінити цю тривожну тенденцію», — йдеться на сайті Bee Saviour Behaviour.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, сьогодні від запилення залежать понад 75% продовольчих культур у світі, і вигода від бджіл та інших запилювачів оцінюється в $500 трлн у рік. Але через такі фактори, як глобальне потепління, використання пестицидів, хвороби і шкідники, зникнення загрожує майже 35% безхребетних запилювачів і майже 17% хребетних.

Фото: https://saviourbees.co.uk

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!