Новини

Повернутися до переліку новин

Сучасне вуличне освітлення в Україні має бути енергоекономічним, – Парцхаладзе

У нових ДБН «Природне та штучне освітлення» прописано рекомендаційну вимогу – враховувати енергоекономічність світильників при їх встановленні у вуличному освітленні населених пунктів. Крім цього, унормовано можливість використання світлодіодних ламп як для освітлення вулиць і проїздів, так і для самих будівель. Норми вступили в дію з 1 березня цього року.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
«Ефективне використання енергії і економія на витратах – один з важливих принципів, за яким живе вся Європа. І нам дуже потрібно продовжувати надалі переймати цей позитивний досвід.

Адже за підрахунками експертів сьогодні Україна витрачає майже в 2 рази більше коштів на вуличне освітлення, ніж країни Європи. Це потрібно змінювати і впроваджувати сучасні та ефективні рішення для підвищення енергоекономічності освітлення. Наприклад, використовувати світлодіоди. У новому ДБН щодо освітлення ми унормували це питання та врегулювали можливість їх використання як у будинках, так і для вуличного освітлення», – сказав він.

Відтак, згідно з ДБН, під час проектування установок зовнішнього освітлення особливу увагу слід приділяти оптимізації вибору й розміщенню освітлювальних приладів з найповнішим врахуванням їхнього світлорозподілу. Критерієм оптимізації проектного рішення є енергоекономічність – мінімум потужності освітлювальної установки при забезпеченні нормованих кількісних і якісних показників освітлення.

При цьому, у нічний час не допускається частково відключати світильники, якщо вони розташовані лише в одному ряду і лише по одному світильнику на опорі.

Також у нових нормах прописано, що при розміщенні світильників необхідно враховувати можливість зручного під’їзду для монтажу й підтримання експлуатаційної придатності.ДБН «Природне і штучне освітлення» розроблені фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну ДБН 2006 року.

Його норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.\

змінюємо ДБН щодо освітлення

Джерело: прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!