Новини

Повернутися до переліку новин

Топ 4: найбільші гравці на ринку сонячних електростанцій

За останні роки в Україні з'явилося близько десяти сильних гравців у будівництві та введенні в експлуатацію сонячних електростанцій.

Найбільшим за підсумками минулого року стала компанія KNESS, яка за рік ввела в експлуатацію 98,5 МВт потужностей, передає Ліга.

Як зазначив СЕО Солар Стальконструкція Євгеній Яременко, в Україні компанії зазвичай будують сонячні електростанції потужністю 5-10 МВт. 

«Сьогодні все більше отримуємо запитів на проекти потужністю 10 МВт і більше від компаній, власниками яких є закордонні інвестори", – підкреслює він.

Рекордсменом 2017 року по введенню в експлуатацію «сонячних» потужностей – 69 МВт – стала Херсонщина. Загальна потужність СЕС в області становить 98 МВт. За загальним обсягом «сонячних» потужностей лідирує Одеська область з показником 241 МВт, пік запуску яких припав на 2012-2013 роки. Натомість у Вінницькій області, де багато сонця, встановлено 128 МВт. Примітно, що торік на другому місці за приростом СЕС опинилася Івано-Франківська область, яка не може похвалитися високим рівнем сонячної радіації.

Крім, «сонячності» регіону, інвесторів цікавить пропускна здатність енергомереж і політика місцевої влади.

Наразі велика п'ятірка операторів сонячної генерації в Україні поки не сформувалася. Єдиним великим гравцем на ринку як і раніше залишається китайська CNBM, директор якої Юнчжі Чен в листопаді повідомив про оформлення прав власності на 10 сонячних станцій Activ Solar в нашій країні загальною потужністю 267 МВт, що сьогодні становить ⅓ від всієї потужності українських сонячних електростанцій.

Активним гравцем також є компанія Rengy Development (належить власнику Укрпродукт Сергію Евланчику і його бізнес-партнеру Нареку Арутюняну). Вона оперує парком СЕС загальною потужністю більше 50 МВт.

Сонячні станції в Україні будуються все активніше - і на ринку з'являється необхідна інфраструктура та виробництво. За словами генерального директора Центру інноваційного бізнесу (IBCentre) Віталія Давія, в країні можуть з'явитися філії іноземних виробників, які зацікавлені в поставках як в Україну, так і на європейський ринок. В Україні активно виробляються кріплення та інші компоненти.

З випуском сонячних панелей складається окрема історія. "У нас є виробники сонячних модулів, але їм складно конкурувати з китайськими компаніями, які домінують на світовому ринку", – розповідає Віталій Давій.

Тим не менше, українська KNESS Group інвестувала значні ресурси на створення і розвиток власного виробничого кластера, в якому випускаються не тільки металоконструкції, але і високотехнологічна продукція: централізовані інверторні станції.

У 2017 році в Україні інвестори вклали близько $250 млн у сонячну енергетику, що майже в 2 рази більше відносно 2016 року. Кожен введений в експлуатацію МВт потужності обходився інвестору в $0,9 млн.

За даними Держенергоефективності, торік загальна потужність введених в експлуатацію сонячних електростанцій (СЕС) склала 211 МВт.

На кінець 2018 року, приєднана потужність СЕС в Україні, як припускають у KNESS, становитиме близько 1,3 ГВт, а на кінець 2019-го - 2,4 ГВт. У поєднанні з іншими видами "альтернативки" (вітро-, гідрогенерація, біогази тощо) нові сонячні станції створять плацдарм для енергонезалежності країни.  

Згідно з опитуванням участників ринку в Україні загалом:  

KNESS побудувала СЕС потужністю 197 МВт.

Helios Strategia – СЕС потужністю 70 МВт.

TP-Інжиніринг - СЕС потужністю близько 20 МВт.

«Родина» - СЕС потужністю близько 20 МВт.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!