Новини

Повернутися до переліку новин

Труднощі прийому відсортованих побутових відходів у Києві: до чого треба бути готовим

У Києві журналістка вирішила здати на переробку сміття, яке нещодавно почала роздільно збирати.

Софія Пилипюк у матеріалі «Це ж сміття!»: як я сортувала відходи» дає новачкам своєрідну інструкцію із сортування та здачі твердих побутових відходів до столичних пунктів прийому вторсировини, пише у журналі The Village Україна.

Більшість відповідей на питання щодо сортування ТПВ киянка отримала на сайті "Україна без сміття», де можна придбати й необхідні контейнери. 

«Не все сміття підлягає переробці, приміром, у повторний обіг можна повернути папір: картон, офісний папір, газетно-журнальна продукція, зошити, альбоми, листівки, паперова упаковка тощо, але НЕ чеки, серветки, паперові стаканчики, забруднений пергамент, алюмінієві та консервні бляшанки, скляні пляшки з напоїв, ліків тощо, але НЕ жаростійке та ударостійке скло, кришталь, батарейки та лампочки, - пояснює Софія Пилипюк. - На міських пунктах прийому вторсировини також приймають чисту харчову фольгу, матраци, зношені шини».

Журналістка радить новачкам, сортуючи сміття, змивати залишки їжі з пакувальних матеріалів. «У картонну коробку ми складаємо помитий пластик(перевірте, чи є код переробки у трикутнику на пластику), у шухляду - поліетиленові пакети, у торбу - папір і окремо - батарейки та лампочки, - розповідає Софія Пилипюк. – Спочатку багато пластику все одно за звичкою летіло у смітник, аби виправити ситуацію, наклеїли на смітник велику наліпку "Відсортуй"».

Відразу ущільнюйте сміття, аби воно займало менше місця, каже Софія Пилипюк. «Мотивує, коли за сортування берешся не сам, а разом із сусідами, - наголошує киянка. - Чим довше сортуєш, тим більше намагаєшся уникати пластику під час покупок у магазині».

Біля розташованого на станції метро "Лук'янівська" будинку, де живе журналістка, немає контейнерів для сортування сміття. «Наразі через ремонт приміщення закрита станція сортування ТПВ громадського проекту "Україна без сміття", - нарікає Софія Пилипюк. - Також не працює мобільний пункт прийому вторсировини "Майстер добрих справ", який на автівці забирав відсортоване сміття з офісів у будні дні та з житлових будинків у найпопулярніших районах міста у вихідні».

Киянка вирішила здати сміття на переробку до найближчої станції "Київвторресурси", яка знаходиться за адресою вул. Борщагівська, 14А.

«Відправляюся на Борщагівку – у руках чотири пакети: з папером, пластиковими пляшками, пластиковими упаковками та поліетиленовими пакетами. - розповідає Софія Пилипюк. – Аби не штовхатися у громадському транспорті з великими пакунками, викликаю Uber, десять хвилин у дорозі, виходжу на житловому масиві, пункту прийому не видно, місцеві не розуміють, про що взагалі питаю, а коли нарешті находжу пункт - він виявляється закритим».

Йду по дорозі, усе ще з усіма пакетами, бачу пункт прийому вторсировини в гаражі і вирішую спробувати здати хоч щось, продовжує Софія Пилипюк. "Чоловік у брудній дублянці, дивлячись на мої пакети, каже: "Не упаковано у вас це все". Питаю, як має бути упаковано - пояснити не може. Довго перебирає пакет з картоном та папером і сміється. Ревізія пакетів триває кілька хвилин. Знову питаю, чи буде хоч щось брати.

Нарешті працівник неофіційного пункту прийому забирає пакети з папером та пластиковими бутлями, зважує їх на вагах і дає 3 гривні. Решту пакунків чоловік радить викинути на смітник. Однак не хотілося відправляти на звалище пластик, який мили і збирали протягом місяця, але й не бажала повертатися з ним додому і витрачати час на пошуки інших станцій сортування.

Зателефонувала у "Київміськвторресурси". Питаю, чи працює їхня точка на Борщагівській - кажуть, що тимчасово ні. Питаю, де найближча станція поряд з цією, і викликаю Uber. Ще 30 гривень, і я вже на вулиці Виборзькій. Тут пункт прийому розташований на видному місці - біля дороги.

Підходжу, пропоную два пакети. Жіночка дивиться: "Ета же мусор! Мусор ви здєсь собрали". Не маю сил, відповідаю: "Так зібрала сміття на переробку – заберіть, будь ласка". Працівниця "Київміськвторресурси" забирає пакет з поліетиленовими пакетами, а решту – на смітник.

Сміттєвий бак поряд з пунктом прийому теж призначений "виключно для паперу, пластику, скла, металів". 

З першого погляду, викидають туди і звичайне сміття. Пакет, який залишився, приношу до сміттєвого майданчика – там риється безхатченко, який просить подивитися, що там. Кажу, що у пункті прийому його не беруть і нарешті згадую, що мені взагалі нічого не заплатили за здану сировину у "Київміськвторресурси", пише Софія Пилипюк.

Підсумок:

- 1,5-2 години витраченого часу на пошук пункту прийому вторинної сировини
- 3 станції сортування, з яких одна - закрита, інша - несанкціонована
- 3 з 4 пакетів зі сміттям вдалося здати на переробку

Отож, перш ніж здавати відсортовані відходи на переробку журналістка радить зателефонувати у обраний пункт та запитати, чи він працює та яку вторинну сировину приймає. «Необхідно також бути готовим довести, що це не просто сміття, а відсортовані придатні до переробки відходи, - наголошує Софія Пилипюк. – Також потрібно орієнтуватися, який полімер у якому пакеті».

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!