Новини

Повернутися до переліку новин

Турецькі інвестори планують встановити на закарпатських полонинах 50 вітряків

Вітроелектростанцію загальною потужністю 120 МВт мають намір побудувати в межах Воловецького та Свалявського районів, передає Закарпаття онлайн.

Наразі турецькі інвестори зареєстрували фірму на території селища Воловець та почали розробляти відповідну документацію.

Як зазначив голова Воловецької селищної ради Іван Лопіт, турецька фірма вже виготовила нормативно-грошову оцінку для 16 ділянок у межах Воловецького району. «Електроенергія буде постачатися у локальну підстацію, яка буде розташована у самому Воловці, - пояснює він. - Інвестори зобовязуються виділити кошти на будівництво під’їзної дороги та капітальний ремонт одного із закладів соціальної сфери».

Вітроелектростанцію плануть побудувати за два роки. Вітроенергетичні установки висотою 120 метрів будуть розміщені на відстані півкілометра одна від одної.

«На кожну турбіну потрібно половина гектару, - розповідає керівник проекту Святослав Жмуцький. - Сьогодні ми маємо детальний план території, який вже затверджений і пройшов експертизу».

Наразі інвестори встановили на горі Плай перший розвідувальний об’єкт. 

«Шпаля висотою 76 метрів була встановлена турецькою фірмою місяць назад для визначення напрямку і швидкості вітру, - пояснює начальник сніголавинної станції «Плай» Іван Реблян. – Інвестори хочуть дізнатися реальні показники на цій території».

Загальна сума інвестицій у проект складе 120 млн доларів.

Згідно з меморандімом про співпрацю, який ПАТ «Воловець-Енерджі» підписала із Закарпатською обласною адміністрацією, інвестори зобов’язуються створити нові робочі місця, провести необхідні дослідження з впливу вітроенергетичних установок на навколишнє середовище та врахувати інтереси місцевого населення.

«Як вітряні станції можуть вплинути на перелітних птахів та кажанів вже вивчають орнітологи, - каже засновник турецької компанії Мурат Делігоз. – Результати дослідження будуть відомі наступного року, будемо також вивчати вплив вітрових турбін на ландшафт місцевості – ми повинні все ретельно дослідити, щоб отримати кредитну лінію від Европейського банку реконструкції та розвитку, адже перша вимога фінустанови: охорона навколишнього середовища та інтереси місцевих жителів».

Чи з’являться вітряки на Боржавських полонинах, вирішуватимуть громади. Наразі Міжгірщина вже надала дозвіл на розміщення вітряків на території району. Громадські слухання відбулися на території Воловецької селищної ради, на черзі – громадські слухання у Буковецькій селищній раді.

За словами Святослава Жмуцького, для зведення ВЕС буде обрана міжнародна будівельна компанія, яка забезпечить мінімальний вплив об’єкту на навколишнє середовище. «На самому піку гори Гембо вітряки встановлювати не будемо - ми розташуємо їх поруч, - розповідає він. - Парапланеристи зможуть літати між турбінами по заздалегідь розроблених маршрутах».

На додачу, турецькі інвестори обіцяють зробити на вітряках оглядові майданчики для туристів.

Полонина Боржава – добре відомий туристам та мандрівникам гірський масив Українських Карпат, який знаходиться на території Міжгірського, Воловецького, Свалявського, Іршавського та частково Хустського районів.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!