Новини

Повернутися до переліку новин

У 2017 році у дельті річки Меконг вчені виявили 157 нових видів

Кажан, який міг би бути одним з учасників музичного гурту 90-х років *NSYNC, гібон, що запозичив ім’я у головного героя «Зоряних війн» та ропуха, що нагадує мешканця фентезійного Середзем’я – це лише невеличка частина зі 157 нових видів, що були знайдені вченими у 2017 році в регіоні дельти річки Меконг.

У доповіді «New Species on the Block» («Новачки на районі») розглядаються 3 види ссавців, 23 види риб, 14 видів амфібій, 26 видів рептилій та 91 вид рослин, що були знайдені минулого року у Камбоджі, Лаосі, М'янмі, Таїланді та В'єтнамі. Заради цих досліджень, вчені часто знаходились у дуже жорстких умовах і ризикували своїм життям у джунглях та горах, на річках та пасовищах.
Цифра у 157 нових видів означає, що у регіоні знаходили, в середньому, по три нові види на тиждень. Тридцять дев'ять видів були виявлені в М'янмі. Це стало гарним прикладом того, що відкриття країни для польових досліджень та природоохорони, дозволяє вченим віднайти ще більше нових видів. Крім того у В'єтнамі було знайдено 58 нових видів, Таїланді - 35, Лаосі – 24, а у Камбоджі - 8.

Ось лише деякі з відкритих видів:

Кажан, чия шерсть схожа на культову зачіску Ленса Басса з гурту *NSYNC, був знайдений в суб-Гімалайському оселещі лісу Хкакабо Разі в М'янмі.

Сом в формі млинця, також знайдений у швидкоплинних холодних водах заповідника дикої природи Хкакабо Разі в М'янмі.

Вид бамбуку з Кардамонових гір Камбоджі, з унікальною цибулевидною основою, що росте вздовж узбіччя доріг. Це робить його вразливим до розчищення узбіч.

Крихітна ропуха з гострими рогами, яку знайшли у туманному, гірському, вкритому мохом місці, що зветься 'Ельфійський ліс', у В'єтнамі. Її оселище і надбровні роги стали причиною того, що її ще називають «Ропуха з Середзем’я».

Скайвокер Хулок , що також входить до цього списку, є одним з 25 найбільш швидко зникаючих приматів на планеті.

Мулова змія, з басейна річки Салвін у М’янмі, знаходиться під загрозою знищення через використання її місць проживання на потреби сільського господарства.

«Є ще так багато інших видів, які чекають на те, щоб бути виявленими. Але найтрагічнішим є те, що багато видів будуть втрачені ще до відкриття», - каже Стюарт Чепмен, директор WWF з охорони природи у Азійсько-Тихоокеанському регіоні. «Цього потрібно уникнути.

Необхідно оберігати дику природу регіону, а також посилити зусилля, спрямовані на закриття незаконних ринків збуту товарів з живої природи, що зіграє важливу роль у збереженні надзвичайного різноманіття дикої природи у регіоні басейну річки Меконг», – додав Стюарт Чепмен.

Нагадаємо, що згідно з останнім звітом Living Planet Report від WWF, протягом останніх 40 років спостерігається 60 % зниження чисельності популяцій хребетних видів у дикій природі в усьому світі. У регіоні дельти Меконгу це зниження, ймовірно, набагато більше, враховуючи масштабне знищення оселищ диких тварин та браконьєрство у промислових масштабах, що відбувається в багатьох частинах регіону.Зараз на ринках так званого «Золотого трикутника» - території, де межують Тайланд, М'янма, Лаос та Китай, є багато видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Вони часто відкрито продаються або транспортуються до сусідніх країн, здебільшого до Китаю та В'єтнаму.

«Дійсно, басейн річки Меконг можна віднести до небагатьох місць на Землі, що все ще залишаються для біологів Terra incognita. У цій природній скарбничці кожного року вчені відкривають нові види тварин та рослин. Та, на жаль, як і українські річки, Меконг, що протікає у межах п’яти країн, трансформується людьми під їх потреби. Нам залишається тільки мати надію, що там не будуть побудовані великі ГЕС, що призведе до незворотніх змін цієї унікальної екосистеми”, - розповідає координатор прісноводного напрямку WWF в Україні Ольга Денищик.

Джерело: greatermekong.panda.org

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!