Новини

Повернутися до переліку новин

У Нідерландах створили стартап, який навчає ворон обмінювати недопалки на їжу

Залишки викурених або недокурених цигарок – одне з головних джерел сміття на планеті. Іноді на вулиці взагалі складно знайти чисте місце: недопалки всюди – на дорогах, у парках, на траві і прямо під ногами. Щорічно люди викурюють 4,5 трлн цигарок і значна їх частина не долітає до сміттєвих баків. Лише в Нідерландах щороку на вулиці потрапляє понад 6 млн. недопалків.

Приблизно 98% сигаретних фільтрів виготовляються з використанням ацетату целюлози, термін розпаду якого становить 10-12 років.

Активісти з Нідерландів придумали оригінальне вирішення цієї проблеми. Вони задумали навчити збирати недопалки найрозумніших птахів, які й так шастають околицями – ворон. Так з’явився проект Crowbar (crow-ворона, bar-бар).

Ідея полягає в тому, щоб привчити ворон обмінювати залишки викурених цигарок на їжу через спеціальні відкриті годівнички, які виготовляються за відкритою для всіх технологією, використовуючи позитивне підкріплення.

Позитивне підкріплення – це подія, що збігається з певною діяльністю і призводить до збільшення ймовірності повторення цієї діяльності. У цьому випадку голландці навчають ґав приносити недопалки в годівничку, в результаті чого вони отримають винагороду – поживу.

Годівниця Crowbar – це автоматичний пристрій, який одночасно здійснює навчання ворон, а потім слугує для збирання недопалків та годування птахів. Ворона приносить недокурок і кидає його в нижню частину пристрою. Встановлена зверху камера розпізнає недопалок і видає на стіл винагороду – шматочок їжі.

Інженери вже змайстрували пристрій, а найближчим часом збираються перевірити його в реальних умовах. За задумом розробників, достатньо щоб добувати їжу таким способом навчилась лише одна пташка, а потім ці «знання» поширюватимуться серед них в геометричній прогресії. 

Голландські борці за чистоту вулиць запозичили ідею у американського підприємця Джошуа Кляйна, який навчив ворон приносити знайдені монетки в обмін на їжу в пристрої Crow Box, і таким чином хитрий Джошуа заробляє гроші.

Інтелект ворон

Родина воронових (різноманітні види ворон, граки, сороки, галки) – це дуже розумні птахи. Спостерігаючи за їхньою поведінкою, ви швидко помітите наскільки вони кмітливі. Ґави і тепер залишаються природними санітарами, адже підбирають за людьми різне сміття. Вони здатні проникнути в найбільш віддалені та потаємні закутки міста.

На думку вчених, окремі види ворон мають інтелект подібний до інтелекту приматів. Деякі з цих птахів навіть вміють виготовляти і використовувати до трьох інструментів одночасно для добування їжі. Так, новокаледонська ворона виготовляє знаряддя, спеціально обкусуючи гілку. До того ж вона здатна створювати інструменти трьох типів: просто відламати паличку, зробити крючок із гілочок або обкусати листок пандануса (рід деревовидних рослин) і змайструвати своєрідний штик. Пташка бере його в дзьоб і рухається вперед, нанизуючи на штик личинки комах.

Виготовлені знаряддя ворона може забирати з собою та використовувати їх в подальшому. В одному з експериментів ґавам дали глечик з водою і черв’яком на поверхні, якого неможливо було дістати дзьобом. Ворони доволі швидко почали кидати в глек камені, щоб підняти рівень води і дістати їжу. Вони дійсно розуміють механіку закону Архімеда, обираючи камені побільше та ігноруючи глечик, заповнений тирсою, а не водою. Деякі досліди показують, що птахи за необхідності здатні навчатися виготовляти нові знаряддя.

Використання воронами інструментів у визначеній послідовності

Орнітологи зазначають, що маніпуляційні здібності цих птахів можна порівняти з нижчими приматами, у яких 5 пальців. Загалом науковці натепер не мають сумнівів щодо інтелекту ворон. Навряд чи хтось сумнівається і в тому, що вони зможуть засвоїти схему обміну недопалків на їжу. Проте хвилювання виникає через те, що високий інтелект ворон дозволить їм придумати, як обманути годівничку і добувати з неї їжу більш простим шляхом, тобто без недокурків.

Крім того, поки не зрозуміло чи буде пташка, яка навчилася добувати їжу в обмін на недопалки, ділитися цим знанням з побратимами, чи збереже секрет при собі. З іншого боку, вчені довели, що ворони успішно навчаються новим навичкам, спостерігаючи за іншими воронами.

Джерело: www.climateinfo.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!