Новини

Повернутися до переліку новин

У Полтаві водоканал побудує першу в Україні мікро-ГЕС на очисній станції

Комунальне підприємство "Полтававодоканал" розпочало будувати мікрогідроелектростацію на Супрунівській очисній каналізаційній станції.

Проект, аналогів якому немає в Україні, фахівці КП розробили спільно з гідроенергетиками, передає Репортер Полтава. 

Згідно з попередніми розрахунками, мікроГЕС встановленою потужністю 195 кВт вироблятиме до 3400 кВт-год електроенергії на добу.

«Завдяки особливостям рельєфу майданчика, на якому розташована Супрунівська станція, очищені стічні води з напором у майже 40 метрів водяного стовпа рухатимуть гідротурбіну, яка в свою чергу обертатиме генератор, що виробляє електроенергію, - розповідає головний технолог "Полтававодоканалу" Олександр Ніколенко. - За добу крізь гідротурбіну проходитиме близько 40 тисяч м3 очищеної стічної води, яка, дозволить отримувати до 3400 кВт-год електроенергії на добу».

Впровадження "пілотного" проекту розпочалося ще у 2014 році. Тоді до участі у проектуванні та будівництві мікроГЕС на очищених стічних водах залучили інвестора - ТОВ "Гідроенергетика", яке має великий досвід у будівництва та експлуатації гідрообєктів на річках однак подібний проект став першим у практиці.

Нині на Супрунівській очисній каналізаційній станції проводяться роботи зі зведення гідротехнічних споруд та прокладання необхідних комунікацій. Кошти на проведення будівництва та встановлення обладнання мікроГЕС надав інвестор. Замовником будівництва виступило ТОВ "Полтава Гідро".

За словами Олександра Ніколенко, мікроГЕС введуть в експлуатацію навесні 2018 року. «Взимку наші партнери планують закінчити будівництво та приступити до монтажу обладнання, - розповідає фахівець. – А вже на початку наступного року об’єкт буде запущено у роботу».

На додачу, під час будівництва мікроГЕС додатково буде прокладено майже 1 кілометр нових технологічних трубопроводів, що значно збільшить надійність роботи очисної станції.

"Полтававодоканал" прагне скорочувати споживання природних ресурсів завдяки впровадженню сучасних технологій й надалі. У майбутньому комунальне підприємство планує встановити на очисних спорудах метантенки - пристрої для бродіння рідких органічних залишків водоочищення з отриманням біогазу. "Сьогодні з біогазу отримують досить значну кількість електричної та теплової енергії – приміром, в деяких країнах Європи кількість отриманої електроенергії складає майже 70% від потреб самої каналізаційної очисної станції, а отриманим теплом опалюють прилеглі житлові будинки, - говорить Олександр Ніколенко. –До того ж зброджений осад стічних вод - цінне азотно-фосфорне добриво, яке використовується на сільськогосподарські потреби».

Наразі КП «Полтававодоканал» шукає інвесторів для реалізації перспективного проекту.

Примітно, що у 2008 році фахівці полтавського водоканалу першими серед українських комунальників встановили на Затуринській очисній каналізаційній станції теплові насоси для відбору теплової енергії зі стічних вод, температура яких навіть взимку не опускається нижче +12С.

Теплом, отриманим від насосів, опалюють виробничі приміщення загальною площею 1500 м2. Як результат, стічні води стали джерелом теплопостачання і дозволили повністю відмовитись від споживання природного газу на дільниці. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!