Новини

Повернутися до переліку новин

У США та Європі батарейки переробляють на добрива

У Європі та Америці з використаних батарейок вилучають марганець і цинк для виробництва цінного добрива для сільськогосподарських рослин. Про це пишуть vikna.if.ua

У США використовують технологію RMC. Вона дозволяє розділити 100% компонентів лужних батарейок. Отримані продукти продаються. Приблизно 25% таких батарейок - це сталь і нікель, які використовуються для створення нових металів. Папір і пластик (8% -14%) йде на заводи з вироблення електрики зі сміття. Але також в батарейках містяться такі елементи, як цинк, магній і калій - саме ці елементи використовують в створенні преміум добрива, наприклад, для кукурудзи.

У Фінлядії компанії AkkuSer і Rec Alkaline, що займаються переробкою небезпечних відходів, мають свою технологію - Trace Mix. Вона дозволяє добувати з батарейок 4 основні елементи: марганець, цинк, калій і сірку. Після переробки виходить добриво. У Німеччині також зацікавилися такою технологією і вже тестують отримані поживні речовини на різних сільськогосподарських культурах.

Втім, використані батарейки мають недостатню цінність для покриття витрат на їх збір і переробку. В ЄС деякі витрати на переробку покриваються спеціальним податком, який стягується з заводу виробника, відповідно до Директиви по відпрацьованих акумуляторах і батарейках (Accumulators and Waste Batteries Directive). Європейський Союз взагалі планував переробляти 45% батарейок до 2018 року, але багато країн не вийшли на цю цифру. Поки ніхто так і не придумав спосіб зробити таку переробку прибутковою.

В Україні подібних документів немає,  хіба законопроект «Про батарейки, батареї і акумулятори». У нього закладена прогресивна модель, яка пропонує зобов’язати виробників батарейок і акумуляторів здійснювати їх безкоштовний прийом у споживачів і переробку. Але фінансові штрафи у разі відмови, прописані в законі, невеликі.

Наразі, коли державного заохочення щодо переробки відпрацьованих елементів живлення нема, відповідно і фінансування переробки теж. Одна з компаній, яка планувала цим займатися в нашій країні - ТОВ “ГТМ ЛТД”. Однак після розрахунків вони відмовилися від цієї ідеї, оскільки зібрати і доставити на завод батарейки коштує дорожче, ніж переробити.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!