Новини

Повернутися до переліку новин

У Верховній Раді проведено міжнародну конференцію на тему: «Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні»

21 лютого Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, Міжнародним агентством з відновлюваних джерел енергії (IRENA), за підтримки Фонду ефективного державного управління Великобританії провели у Верховній Раді України міжнародну конференцію на тему: «Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні».

Учасники конференції обговорили питання запровадження аукціонної системи в Україні у рамках підготовки до другого читання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№ 8449-д).

Як очікується, даний законопроект дасть змогу створити законодавче підґрунтя для впровадження конкурентних засад для підтримки об’єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства, споживачів електричної енергії та інших учасників ринку, забезпечивши одночасно подальший розвиток відновлюваної енергетики та зменшення цінового навантаження на ціну електричної енергії.

Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, відкриваючи засідання, наголосила на важливості відновлюваної енергетики, оскільки вона є частиною енергетичної безпеки нашої країни. «Україна протягом чотирьох років робить все можливе для того, щоб стати енергетично незалежною і диверсифікувати енергоресурси», - сказала вона.

За словами голови підкомітету: «Сьогодні частка відновлюваної енергетики в енергосистемі України є дуже незначною, проте вона дуже стрімко збільшується і, як показує досвід європейських країн, може стати суттєвою у виробництві енергії».

Н. Кацер-Бучковська також зазначила, що розвиток відновлюваної енергетики є частиною зобов’язань України згідно з угодою про асоціацію з ЄС, одним із найбільших джерел інвестування в економіку країни, а також частиною виконання цілей сталого розвитку в рамках Паризької кліматичної угоди.

Народний депутат розповіла, що починаючи з 2014 року в Україні діє «зелений тариф». «Його дія закінчиться у 2029 році, і ми повинні думати про те, яким чином продовжити дію системи підтримки зеленої енергетики і зробити її сталою і передбачуваною для інвесторів. Саме тому сьогодні у Верховній Раді обговорюється ряд законопроектів, які стосуються запровадження нової системи такої підтримки – аукціонів відновлюваної енергетики», - поінформувала Н.Кацер-Бучковська.

Водночас вона зазначила: «Світовий досвід застосування аукціонів свідчить, що вони можуть бути як історією успіху, так і великою поразкою національної енергетики. Тому ми маємо бути дуже відповідальними і під час обговорення законопроектів виробити найбільш ефективну модель аукціону саме для України».

Голова підкомітету окреслила питання, які необхідно узгодити під час розробки законопроектів, що стосуються переходу до аукціонної системи підтримки відновлюваної енергетики: виробити таку модель, щоб в «зелену енергетику» приходили реальні інвестори, які мають досвід і кошти; визначити оптимальний період переходу від «зеленого тарифу» до аукціонів; напрацювати нормативи, до яких потужностей виробництва електроенергії є сенс застосовувати систему аукціонів та ряд інших.

Голова підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Володимир Бандуров у своєму виступі зупинився на особливостях формування ціни на ринку електроенергії.

«У 2018 році відновлювана енергетика становила лише 1,8% у загальному балансі виробництва електроенергії країни, водночас, цінове навантаження на оптову ціну електричної енергії, завдяки гарантованому державою «зеленому тарифу», становить понад 8% від загального обсягу коштів, сплачених виробникам електроенергії», - зазначив він.

«При таких цінах ми не зможемо досягти параметрів, закладених у Стратегії розвитку національної енергетики, згідно з якими до 2025 року відновлювана енергетика має сягнути 12% у загальному балансі виробництва електроенергії України, а до 2035 року – 25%. Тому сьогодні запровадження нової моделі підтримки відновлюваної енергетики – це питання її розвитку», - сказав народний депутат.

Водночас він закликав дуже обережно і виважено ставитись до будь-яких змін у галузі відновлюваної енергетики і уважно вивчати світовий досвід: «Головне – не втратити темпи розвитку відновлюваної енергетики, які ми на сьогодні маємо. Інакше, ми не зможемо досягти головної мети нашої Енергетичної стратегії – стабільного розвиту відновлюваної енергетики та енергетичної незалежності».

В.Бандуров також додав: «Запроваджуючи нову модель, ми повинні враховувати не тільки інтереси інвесторів, а й суспільні інтереси та інтереси кінцевих споживачів, на яких лягає основне цінове навантаження. Виходячи з цього, на думку Комітету, аукціонна модель є найбільш конкурентною, прозорою і ринковою з точки зору визначення справедливої ціни на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел».

«Більшість членів Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки вважають за необхідне запровадження аукціонної моделі, однак є розходження в деяких параметрах і технічних деталях», - поінформував голова підкомітету.

Він анонсував розгляд у Комітеті наступного тижня остаточної редакції до другого читання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», спрямованого на запровадження аукціонної моделі підтримки відновлюваної енергетики.

Перед учасниками конференції виступив представник секретаріату міжнародного агентства IRENA Марцін Сіган.

М.Сіган зазначив, що Україна має значні перспективи збільшення виробництва сонячної та вітрової електроенергії. Також, за його словами, зростає співпраця України у галузі відновлюваної енергетики з європейськими країнами.

Представник міжнародного агентства привітав запровадження в Україні аукціонів у відновлюваній енергетиці, назвавши такий крок своєчасним: «Я впевнений, що запровадження такої конкуренції буде важливим кроком для подальшого розвитку відновлюваної енергетики України».

У своєму виступі генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець висловила переконання, що на початковій стадії розвитку відновлюваної енергетики в Україні «зелений тариф» був дуже ефективним, однак зараз цей ринок потребує оновлення системи підтримки із врахуванням кращого світового досвіду.

Вона наголосила на необхідності забезпечення балансу інтересів як споживачів, так і інвесторів за потреби забезпечення сталого і ефективного розвитку електроенергетичної системи України.
«Враховуючи негативний досвід цілого ряду країн, вкрай важливо зробити майбутню конкурентну модель енергетики максимально гнучкою і ефективною, врахувати всі особливості нашої країни», - сказала О.Буславець.

Представник Міністерства окреслила основні виклики, які стоять перед енергетичним комплексом України, які намагаються вирішити в рамках нової системи підтримки.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи перед учасниками дискусії, розповів про досягнення України в заміщенні газу та інших видів палива: «У 2014 році такі категорії споживачів як населення, теплокомуненерго та інші споживали 26 мільярдів кубічних метрів газу на рік. Вже в 2018 році споживання газу знизилося до 18 мільярдів. Це відбулося за рахунок енергозбереження, теплих кредитів, та запровадження ряду законів, спрямованих на зниження споживання різних видів палива». Він також відзначив зростання інвестицій в загальну енергетику.

С.Савчук наголосив на стабільному зростанні обсягів виробництва електроенергії за рахунок відновлюваних джерел. Водночас, за його словами, на сьогодні існує значний дисбаланс між сонячною та біоенергетикою, який необхідно скорочувати, як це передбаченою Енергетичною стратегією. «За 2018 рік було запущено 12 біогазових установок, але це лише старт і необхідно стимулювати розвиток біоенергетики», - сказав він.

Голова Держенергоефективності поінформував про параметри проведення аукціонів, закладені в обговорюваному законопроекті: час запуску аукціонів, термін дії договору про закупівлю електроенергії, генеруючі потужності, учасників, використання системи електронних торгів Prozorro.

Окремо він зупинився на використанні «зеленого тарифу» в період запровадження аукціонної підтримки відновлюваної енергетики і питаннях, які потребують додаткового узгодження.

Під час міжнародної конференції відбулися панельні дискусії, в ході яких були обговорені ключові аспекти втілення аукціонної схеми підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні, міжнародний досвід проведення аукціонів та вплив аукціонної схеми підтримки відновлюваної електроенергетики на інвестиційний клімат.

У дискусії взяли участь народні депутати, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Держенергоефективності, Секретаріату енергетичного співтовариства, Української вітроенергетичної асоціації, міжнародного агентства IRENA, ЄБРР, Європейської Комісії, учасники енергоринків інших країн та експерти.

В рамках конференції «Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні» відбувся семінар із розробки аукціонів.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами офіційного веб-порталу Верховної Ради України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!