Новини

Повернутися до переліку новин

У Запорізькій області деревину від обрізки садів використовують заміть газу

28 березня 2018 року у селі Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області на базі Блексі Фрут компані реалізовано демонстраційний проект із енергетичного використання деревини від обрізки садів інтенсивного типу.

Захід організовано членом БАУ, компанією НТЦ "Біомаса" у рамках проекту «uP_running – Стале використання деревної біомаси від обрізки і викорчовування багаторічних сільськогосподарських насаджень», що фінансується програмою досліджень та інновацій Європейського Союзу Горизонт 2020, - інформує UABIO.

Заміри показали, що у високотехнологічних яблуневих садах на слаборослих підщепах із щільністю посадки 3000 дерев/га щорічно обрізають від 2,2 до 3,3 т/га деревини вологістю близько 48%. У підприємстві Блексі Фрут, як і в інших садівничих господарствах, деревину від обрізки виштовхують трактором із садовою волокушою із рядків саду, формуючи великі купи. Але, на відміну від широко розповсюдженого у вітчизняній практиці садівництва спалювання таких куп, генеральний директор Блексі Фрут компані – Мікулін Василь Іванович ініціював створення ланцюжка перероблення обрізок у тріску, яку використовують як тверде біопаливо для опалення або як мульчу для дерев. Для цього він придбав необхідне обладнання, зокрема, сучасний подрібнювач деревини, місткий причеп та твердопаливний котел із автоматичною паливоподачею, який буде встановлено цього року. Вологу тріску перевозять до спеціальних сховищ, де вона підсушується та зберігається до опалювального періоду. Загалом, із одного гектару саду в середньому отримують 1,2 т тріски вологістю 25%, що еквівалентно за нижчою теплотворною здатністю близько 450 куб. м природного газу.

Заміна природного газу тріскою із деревини від обрізки для опалення адміністративної будівлі підприємства підтвердила економічну привабливість цієї діяльності, навіть при використанні твердопаливного котла із ручним завантаженням.

У подальшому Василь Іванович планує збільшити обсяги виробництва деревної тріски, встановити ще декілька сучасних твердопаливних котлів із автоматичною подачею палива і сподівається, що його біоенергетичні ініціативи будуть підтримані місцевою громадою. Продуктивність існуючого ланцюга для виробництва та логістики тріски зможе забезпечити потреби у біопаливі як домогосподарств, так і об’єктів соціальної сфери с. Костянтинівка, зокрема, трьох шкіл. При цьому будуть створені нові робочі місця, а місцевий бюджет заощадить кошти.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!