Новини

Повернутися до переліку новин

Україна обговорила з ЄС допомогу в захисті довкілля

У Люксембургу зустрілися міністри екології ЄС і країн «Східного партнерства», зокрема України. Остап Семерак розповів про досягнення Києва – поки йдеться переважно лише про закони.

Україна очікує від Євросоюзу більшої готовності допомагати країнам «Східного партнерства» в питаннях захисту довкілля. Про це за підсумками засідання міністрів «Східного партнерства» з питань довкілля та змін клімату заявив у розмові з кореспондентом DW міністр екології України Остап Семерак. Засідання представників урядів країн ЄС, а також України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Білорусі та Вірменії відбулося у вівторок, 9 жовтня, у Люксембургу.

У такій допомозі мова йде про обмін даними, досвідом, використання фондів ЄС для фінансування реформ в Україні. Так, Семерак уточнив, що під час зустрічі домовилися розпочати переговори про участь України у двох програмах ЄС у сфері екології. Перша з них – це LIFE, інструмент фінансування ЄС дій з охорони довкілля та протидії змінам клімату.

Друга програма – співпраця з Агентством ЄС з охорони довкілля щодо розміщення на ресурсах ЄС екологічної інформації про Україну, яку збирає українська система моніторингу. «Це важливо для тих, хто ухвалює рішення, бо даватиме змогу порівняти свою ситуацію з динамікою інших країн. А також для громадян, бо тоді вони зможуть розуміти, в якому довкіллі вони живуть, як воно змінюється», - пояснює Семерак.

Досягнення України – ухвалені закони

За словами Семерака, міністри підбили підсумки двох років – адже попередня така зустріч відбулася у жовтні 2016 року. «Ми виглядали дуже пристойно, бо за два роки нам вдалося надолужити дуже багато справ, яких ЄС від нас давно очікував», - заявив українських урядовець.

Йдеться про схвалення і набуття в грудні 2017 року чинності законом про оцінку впливу на довкілля. Ця оцінка має визначати, які наслідки планована господарська діяльність матиме для довкілля. З того часу Україна створила відповідний реєстр. «Сьогодні відзначалося, що український реєстр впливу на довкілля є прозорим, ефективним і може слугувати прикладом не лише для країн «Східного партнерства», але і для деяких країн ЄС», - похвалився Остап Семерак. Ще одним досягненням він називає закон про стратегічну екологічну оцінку, який почне діяти 12 жовтня.

Україна в очікуванні інвесторів

За словами Семерака, на зустрічі позитивно обговорювали і національну стратегію управління відходами до 2030 року. На її виконання розробляється національний план. У той же час міністр не навів прикладів практичного прогресу в поводженні з відходами. Однак він наголошує, що інвестувати в будівництво сміттєпереробних заводів або полігонів - це не справа держави. «Треба створити умови, щоб приватний бізнес приходив і інвестував, а також щоб відходи ставали ресурсом для економіки та виробництва», - додає він. Український міністр вірить, що і вже ухвалена стратегія, і плани, які готуються, «дадуть сигнал бізнесу приходити й інвестувати».

За даними Семерака, на ринку України є кілька сотень компаній, які мають ліцензії на утилізацію небезпечних відходів. Але тих, хто справді це робить – «дуже мало». «У таких умовах західний інвестор не може прийти. Він не може конкурувати з утилізаторами, які імітують роботу», - каже Семерак. А компаній, які би могли належним чином утилізувати агрохімікати, немає взагалі. Семерак сподівається, що зміна підзаконних актів з поводження з агрохімікатами, яка триває зараз, приведе в Україну інвесторів уже найближчим часом.

Джерело: Українська служба DW

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!