Новини

Повернутися до переліку новин

Українці вчили корейців долати наслідки аварій на АЕС

ІІІ Кіджанг Форум, що триває у Південній Кореї, об’єднав зусилля 7 країн світу (Україна, Японія, США, Канада, Фінляндія, Шотландія, Корея) та провідних організацій-експертів у сфері ядерної енергетики задля розробки стратегії безпеки та процвітання міст при АЕС. Досвідом подолання наслідків аварій на АЕС ділилися і Українці, - повідомляють на сайті Мінекології.

«Аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша ядерна катастрофа світу. Наш досвід подолання її наслідків, зняття АЕС з експлуатації та відродження території – унікальний. Інші країни зараз можуть використовувати його для запобігання подібним аваріям та ефективного подолання їх наслідків, а також розробки дієвих стратегій безпеки та розвитку міст при АЕС», – розповідає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження  Віталій Петрук.

Під час заходу українська сторона представила основні виклики, що постали перед нею після аварії, та шляхи відродження території, що впроваджуються сьогодні. Зокрема, одним з найважливіших елементів роботи всіх підприємств зони відчуження, сьогодні, є постійний моніторинг радіаційного стану навколишнього середовища. Він дає змогу відслідкувати найменші коливання рівнів радіації та дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення задля мінімізації ризиків негативного впливу на персонал, а також запобіганню поширення радіонуклідів за межі зони.

«Зараз на території зони відчуження споруджуються високотехнологічні об’єкти безпеки: новий безпечний конфайнмент, Сховище відпрацьованого ядерного палива №2, об’єкти системи поводження з радіоактивними відходами. Будівництво кожного з них розпочинається після незалежного звіту з аналізу безпеки», – акцентує Голова ДАЗВ.

Окрім того, ДАЗВ шукає шляхи використання виведених з господарського вжитку забруднених земель зони відчуження. Одним з них стало створення тут Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, що забезпечить не лише збереження біорізноманіття Полісся, а й стане природним бар’єром на шляху поширення радіонуклідів за межі зони відчуження.

Ще одним шляхом використання відселених територій може стати впровадження об’єктів альтернативної енергетики. За словами керівника відділу з міжнародного співробітництва та зв’язків з громадськістю ДАЗВ Катерини Павлової (Kateryna Myrnaua-Pavlova), для цього є всі передумови: велика територія, електропередавальні потужності, що залишились від ЧАЕС, а головне – споживач у Київській області.

За результатами роботи форуму, учасники одностайно прийняли рішення продовжити співпрацю і обмін досвідом та знаннями задля всестороннього розвитку громад біля атомних електростанцій.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!