Новини

Повернутися до переліку новин

Українка презентувала на IWWG ідею використання квадрокоптерів для збору сміття у приватному секторі

Вінничанка Ольга Яворовська презентувала Міжнародній робочій группі з управління відходами(IWWG) ідею використання квадрокоптерів для збору сміття у районах малоповерхової або котеджної забудови.

Нову концепцію поводження з твердими побутовими відходами аспірантка кафедри будівництва, міського господарства та архітектури Вінницького національного технічного університету запропонувала у ході міжнародного симпозіуму, який відбувся в Італії. 

Економічну вигоду від квадрокоптерів для збору сміття у приватному секторі Ольга Яворовська обґрунтувала на власному дослідженні, яке провела у Вінниці. Нова концепція викликала фурор серед маститих науковців. Українку запросили вступити до лав IWWG (International Waste Working Group) і відвідати наступну конференцію у 2018 році.

"Екологічний форум став логічним продовженням Давоського економічного форуму, на якому було ухвалене рішення про перехід до циркулярної економіки: на зміну концепціям 4R, які передбачали скорочення кількості відходів та їхню переробку, прийшла нова стратегія, яка уже на етапі утворення продукту передбачає майбутньому переробку відходів, які залишаться після його використання, - розповідає Ольга Яворовська. - Усі головні секції конференції були присвячені відходам і оскільки моя дисертація, над якою я зараз працюю, присвячена саме вигідному розташуванню об'єктів поводження з побутовими відходами, то мене запросили взяти участь у симпозіумі, щоб представити свої напрацювання".

Ольга Яворовська представила два дослідження. Перше - стендове - стосувалося походження відходів, які продукують вінничани. Упродовж року аспірантка досліджувала, скільки та яке саме сміття викидають містяни до контейнерів, які з них підлягають вторинній переробці, чи відсортовують їх вінничани, у яких мікрорайонах, дорослі чи діти та багато інших факторів.

Другий проект, який Ольга Яворовська презентувала у секції стартапів, передбачав використання квадрокоптера для збору твердих побутових відходів у приватному секторі. Дослідниця запропонувала частково замістити старі сміттєвози, які використовують багато пального й забруднюють навколишнє середовище, новими "помічниками", що працюють на електроенергії й економніші у використанні.

"У багатоповерховій забудові люди приносять сміття на спеціально облаштований майданчик, сміттєвоз приїжджає і все це вивозить, а у приватному - сміттєві пакети складають на узбіччі, машина проїжджає усі вулиці й оператор вручну збирає відходи, - пояснює Ольга Яворовська. - Ми пропонуємо оптимізувати останній процес - сміттєзбиральна машина їздить лише по головних вулицях міста, а на всіх бокових - працюють квадрокоптери, які приносять сміття до сміттєвоза».

Нова концепція дозволить зменшити викиди в атмосферу від сміттєвоза, комунальне підприємство зекономить гроші на пальному - і як результат, вартість вивезення сміття зменшиться, продовжує вінничанка.

«Моя ідея сподобалася науковцям - вони готові її підтримати для використання у малих містах, - каже Ольга Яворовська. - Я пересвідчилася, що тема моєї дисертаційної актуальна і може принести користь людям та природі".

Зараз вінничанка під керівництвом наукового керівника Ігоря Дударя та колег по кафедрі планує провести ще одне дослідження та визначити оптимальне місце розташування для усіх елементів системи поводження відходів - від сміттєвого майданчика до котельні, де спалюватиметься сміття. Науковці, зокрема, вивчатимуть, як слід розташовувати сміттєві майданчики з урахуванням рози вітрів і сезонних факторів, де найкраще будувати сміттєсортувальні лінії чи котельні, зважаючи на "ланцюжок" транспортування відходів. Словом, прораховуватимуть "маршрут" сміття від квартири до сміттєпереробного заводу і все за оптимальних затрат і з максимальним прибутком.

Сьогодні некомерційна організація IWWG об'єднує вчених з усього світу, котрі працюють над проблемою відходів.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!