Новини

Повернутися до переліку новин

Українські науковці запатентували дизельний двигун адаптований до роботи на біогазі

Науковці Черкаського державного технологічного університету запатентували дизельний двигун адаптований до роботи на біогазі. 

Модернізовані мотори зменшать викиди небезпечних речовин майже на третину. 

Після модернізації основним пальним для традиційного дизельного двигуна стане не солярка, а біогаз, пояснює студент-магістрант Богдан Бичок. 

«Солярку відтепер використовуватимуть лише для запуску двигуна, - наголошує він. - Гібридний двигун заощаджуватиме до 60% дорогого пального і, як результат, менше забруднюватиме повітря та оптимізує витрати на обслуговування».

Черкаські науковці сподіваються, що перспективним винаходом зацікавляться інвестори. "Коли ми працювали над цією технічною ідеєю, то думали передусім про маршрутні автобуси - потужне джерело токсичних речовин і канцерогонів у містах, – каже Богдан Бичок. – Задавалися питанням: Чи можна зменшити кількість небезпечних викидів в атмосферу і водночас витрати на експлуатацію?».

Серійне виробництво та переоснащення маршрутних автобусів допоможе вирішити одразу кілька актуальних питань. «Це і нові робочі місця, і збільшення обсягів виробництва альтернативного пального, і зменшення витрат, і очищення повітря містах, а відтак зниження захворюваності населення, - вважають науковці, наріаючи, що наразі ніхто не поспішає вкладати гроші у винахід.

"Автотранспорт із двигунами, які працюють на екологічно безпечному паливі - це недалека перспектива, - каже професор, доктор технічних наук Черкаського державного технологічного університету Олександр Пилипенко. – Необхідно налагодити серійне виробництво таких двигунів в Україні – і тоді можна буде говорити про реальну ощадливість та оздоровлення атмосферного повітря у містах".

Дизельний двигун адаптований до роботи на біогазі зменшить витрати пального, наголошують науковці.

"Якщо зараз дизельні двигуни такого типу на сто кілометрів у міському циклі споживають 12-13 літрів пального, то після модернізації - 9-10, - підсумовує Богдан Бичок. - До того ж – біопалива".

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!