Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд ухвалив рішення про ліквідацію ДК «Українське державне об'єднання «Радон»

У рамках реорганізації  Державної корпорації «Українське державне об'єднання «Радон» Кабінет Міністрів України на сьогоднішньому засіданні ухвалив рішення про ліквідацію цього об'єднання

Процес ліквідації корпорації не створює жодних ризиків для безпечного функціонування системи по поводженню з РАВ та не передбачає зупинки роботи самих комбінатів, які входять до корпорації та спеціалізуються на збиранні, транспортуванні, кондиціюванні та зберіганні радіоактивних відходів від всіх підприємств держави, у тому числі,  розташовані у зоні відчуження ЧАЕС. 

Йдеться про підвищення ефективності управління даною галуззю, оскільки свого часу корпорація була створено за процедурою, що не відповідає положенням Господарського кодексу.

Крім того, реорганізація структури управління комбінатами дозволить не лише привести у відповідність організаційно-правову структуру, а й вивільнити кошти. Йдеться про  понад 50 млн. грн щорічно. Кабінет Міністрів пропонує їх перенаправити на будівництво об’єктів інфраструктури поводження із РАВ.

Як відомо, торік Уряд відновив цільове використання Державного фонду поводження з радіоактивними відходами, завдяки чому в грудні 2018 року завершені роботи з будівництва І черги комплексу «Вектор». Його будівництво тривало понад 20 років.

Також зараз завершується реалізація міжнародних проектів на промисловому майданчику ЧАЕС – будівництво НБК та СВЯП-2 і триває будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.


Довідково: Українське республіканське об‘єднання «Радон» було утворено постановою Ради міністрів УРСР від 21 грудня 1990 року № 377  «Про поліпшення справ з захороненням радіоактивних відходів». Цією постановою були визначені  головні завдання – збирання, транспортування, переробка та захоронення   радіоактивних відходів, джерел іонізуючого випромінювання, дезактивація спецодягу та засобів індивідуального захисту на території республіки та визначені зони обслуговування для шести спецкомбінатів.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!