Новини

Повернутися до переліку новин

В Києві та Бонні закликали утеплювати українське житло

Бонн: В п’ятницю, 10 листопада в Києві біля будівлі Кабінету міністрів України екологічні активісти провели акцію із закликом збільшити фінансування заходів підвищення енергоефективності, а саме утеплення будинків та скорочення споживання викопного палива, до 1% бюджетів усіх рівнів. У німецькому Бонні їх підтримали представники громадських організацій, які беруть участь в конференції ООН зі змін клімату СOP23.

«Державні програми підтримки енергоефективності в будівлях - це можливість для українців економити кошти на опаленні, жити в комфортних умовах, зменшувати залежність від імпортованого газу і сприяти збереженню клімату на планеті. Тому ми вимагаємо від уряду виділяти на енергоефективність не менш 1% від бюджетів всіх рівнів», – сказала голова громадської організації «Екодія» Ірина Ставчук.

Під час акції в Києві активісти передали до Кабінету Міністрів понад 2000 листівок адресованих прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, в яких громадяни закликають збільшити фінансування для утеплення будинків.

Громадські організації закликають внести зміни в проект бюджету на 2018 рік, а також розробити план поступового збільшення державної підтримки заходів з підвищення енергоефективності, який передбачав для цих цілей хоча б 1% від національного і місцевих бюджетів. Друга акція пройшла в Бонні біля пам'ятника великому композиторові Людвігу ван Бетховену з таким же закликом.

У 2017 році на заходи з енергоефективності та енергозбереження в Україні було виділено всього 800 млн грн або 0,1% бюджету, стільки ж закладено в бюджеті на 2018 рік. За підрахунками активістів, цільових коштів закладених в бюджеті на 2018 рік у розмірі 800 млн грн (26 млн євро) вистачить на утеплення не більше 100 будинків по всій Україні, що в масштабах країни не дасть відчутного ефекту щодо скорочення споживання викопного палива.

Згідно експертних розрахунків, щоб оновити лише багатоквартирний житловий фонд України за 20 років (а це 19 мільйонів помешкань) та привести його у відповідність до сучасних стандартів енергоефективності, необхідні інвестиції в обсязі 140 млрд гривень щороку.

Цьогорічна конференція рамкової конвенції ООН зі змін клімату СOP23 відкрилася в Бонні 6 листопада і на два тижні збирає разом численні дипломатичні делегації і глав багатьох держав для розробки і прийняття механізмів імплементації Паризької Угоди, що дозволило б знизити глобальні викиди парникових газів. Заходи з підвищення енергоефективності розглядаються в усьому світі як дієвий шлях швидко зменшити споживання викопного палива та відповідні викиди. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!