Новини

Повернутися до переліку новин

В Одесі запрацював перший «Банк пластику»

В Одесі запрацював перший «Банк пластику». Таку назву отримала майстерня з прийому та переробки пластику, яка відкрилася в Київському районі міста (розташована за адресою вул. Олександра Невського, 57), в межах проекту Precious Plastic Odessa (в перекладі з англійської «дорогоцінний пластик»).

За словами керівника проекту Надії Панів, ідея відкрити таку майстерню виникла в одесита Євгена Хлєбнікова, але сам проект Precious Plastic міжнародний, заснований голландцем Дейвом Хаккінсом. Його головна ідея: чим більше таких майстерень, тим чистіша планета. Такі заклади вже є в Черкасах, Львові, а тепер ось і в Одесі. На черзі — Київ.

Принцип роботи банку досить простий. Ви приносите пластик, наприклад, пляшки, кришечки, баночки, а тут його зважують і оцінюють.

«Ми приймаємо всі полімери, а той матеріал, який піде у нас в переробку (кришечки від пластикових пляшок, тара з маркуванням «2» HDPE, плівки з маркуванням «4» LDPE) оцінюємо в 20 грн за кілограм. Увесь пластик повинен бути чистим», — пояснює пані Надія.

Але ці гроші не видають на руки, адже організація некомерційна, а зараховують на спеціальний рахунок, який створюють для кожного відвідувача банку-майстерні. І коли на цьому рахунку накопичиться певна сума, то її можна буде обміняти на виріб з переробленого пластику або участь у майстер-класі.

Полімери іншого типу передають в сміттєпереробні компанії.

Прийнятий матеріал відправляється на сортувальний стіл. Причому пластик, який піде на переробку, поділяють за кольором та складом. Відсортовану вторсировину подрібнюють і відправляють на переплавку в екструдер (прилад, який плавить пластик і видає його у вигляді нитки) або термопрес, відповідно, вийдуть нитка або лист. З цих заготовок можна зробити практично будь-які вироби: від оригінальних світильників, склянок і кашпо до модних сумочок і навіть шахових дощок.


Фото: 048.ua

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  за матеріалами Сегодня

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!