Новини

Повернутися до переліку новин

В ПРООН назвали «червоні лінії» української екологічної політики

Аналітик з розвитку програм та інновацій ПРООН в Україні Олена Маслюківська-Самберг в інтерв’ю для Рубрики назвала ризики для екологічної політики.

Перша «червона лінія» —  це ризики для процедур ОВД (оцінки впливу на довкілля) та СЕО (стратегічна екологічна оцінка). Для мене це перша червона лінія, тому що ОВД та СЕО —  це є цивілізовані процедури, які використовуються в усіх європейських країнах. Так, вони трохи уповільнюють процес інвестицій, трохи удорожчують саме залучення інвестицій, але ми говоримо про екологічний, соціальний, економічний добробут наших громадян і тому це важливо. Це той інструмент, який допомагає зменшити негативний вплив, який віддалений у часі.

Другий ризик,— це якщо уряд буде дозволяти підприємствам викидати забруднюючих речовин більше, ніж сьогодні, дозволяти не інвестувати в очисні споруди під гаслом того, що необхідно підіймати економіку. Охорона природи та економіка знаходяться в одному “човні” і ми не можемо розвивати бізнес, нехтуючи охороною довкілля чи здоров’я людей.

На думку експерта, це малоймовірно, проте у нас дуже ліберальний уряд і пропагує саме розвиток бізнесу з залученням інвестицій. Це правильно з одного боку, проте треба застерегти від однобокості. Стратегічно варто одразу шукати ті рішення, які б допомагали і зберігати природне довкілля, і залучати інвестиції, розвивати бізнес, створювати робочі місця.

Третя «червона лінія» — це природоохоронні території, тому що ми бачимо за 5 років, хоча і збільшувався природозаповідний фонд за ініціативи Мінприроди, але в інших місцях ми втрачали екологічно цінні території. Наприклад, заповідники та ліси на Донбасі стають жертвою військових операцій, військова ціль перевищує природоохоронну. Нещадно вирубуються лісосмуги, що призводить до деградації земель, місцеві жителі не зацікавлені в їх збереженні, а тому лісосмуги особливо потребують уваги держави. І для мене, якщо відбуватиметься деградація природоохоронних територій, їх знищення, полювання на тварин, і якщо уряд не буде оберігати природу, то це стане третьою червоною лінією.

Джерело: Рубрика

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!