Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні ліквідували 12 обласних екоінспекцій

Нагадаємо, ми вже повідомляли про те, що в Україні ліквідували 12 обласних екоінспекцій, натомість створивши 5 міжрегіональних.

Таке рішення прийняли на виконання Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища (далі – Концепція). 

Про те, як узгоджується  Концепція та фактичні дії Уряду повідомляють експерти Алла Войціховська, Наталія Куць, та Софія Шутяк на сторінці у фейсбуці Екологія-Право-Людина.

Водночас, сама Концепція передбачає зовсім інші заходи, зокрема:

1. ДЕІ України повинна була бути скасованою, натомість неї мали б створити Державну природоохоронну службу з новою структурою територіальних органів. Що робить уряд:

- створює нові територіальні органи замість створення нового органу. 

2. Нові територіальні органи мали б бути у складі нового природоохоронного органу. Що робить уряд:

- створює їх у складі ДЕІ України.

3. Територіальні органи природоохоронного контролю повинні бути створені на рівні регіонів та областей. Що робить уряд:

- скасовує частину обласних територіальних органів і створює натомість лише міжрегіональні.

4. Реформа контролю передбачає зміну порядку його здійснення. Що робить уряд:

- змінює систему органів, але не порядок здійснення контролю.

Реформа відбувається, проте не у тому вигляді, у якому вона було оприлюднена громадськості, і не в порядку, передбаченому Концепцією.

Фактично, уряд укрупнив систему територіальних органів ДЕІ України. Проте сам порядок здійснення контролю змінений не був. Функція моніторингу залишається не впровадженою, матеріально-технічна база для її здійснення відсутня, через що екологічний контроль не працює на попередження і відсутні дані про стан та зміни довкілля. Обласні інспектори ДЕІ на сьогодні не мають можливості оперативно реагувати на порушення та події, що відбуваються у районах. Натомість укрупнення органів ДЕІ до регіонального рівня зробить контроль ще більш неоперативним. Відтак, зміни, що відбуваються, якісно не впливають на систему екологічного контролю.

А тим часом Україна продовжує лідирувати у світових рейтингах по стану забруднення довкілля та кількості смертей, пов’язаних із таким забрудненням. До прикладу, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я станом на 2012 рік Україна посідає шосте місце за загальною кількістю смертей (54507 смертей) та перше місце в світі за кількістю смертей на 100 тис. осіб (120 смертей) внаслідок забруднення повітря. Крім того, у середньому одна четверта усіх зразків питної води, взятих із систем водопостачання та приватних свердловин в Україні станом на 2015 рік, не відповідають стандартам якості Європейського Союзу.

Тим не менш, реформи у сфері охорони довкілля, які розробляють і втілюють Мінприроди та уряд, спрямовані на те, щоб Україна надійно закріпила за собою «кращі місця» у згаданих рейтингах на найближчі десятиліття.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!