Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні з’явились екопартизани з насіннєвими бомбами

В Україні партизани-садівники самовільно озеленюють вулиці мегаполісів. У такий спосіб українці борються за озеленення мегаполісів.

В нашій країні цей рух з’явився зовсім недавно, хоча своїми коренями він сягає 70-х років минулого століття, пише "Фокус".

Все почалося з того, що кілька американців вирішили розбавити зеленню залізобетонні джунглі великих міст. Тоді учасники групи Green Guerilla Group самовільно озеленили занедбану нью-йоркську паркову.

З тих пір рух поширився по всьому світу. Українські активісти поки роблять перші кроки: вивчають досвід західних і російських однодумців і намагаються прищепити ідеї екопартизанства на українському ґрунті.

Вони вже почали висаджувати рослини у великих містах, однак пік несанкціонованої садівничої активності планують на середину осені.

Насіння як зброя

Киянка Ольга Мончак тримає в руках дивні на вигляд предмети. Кожен з них поміщається в долоні, а по кольору та фактурі нагадують засохлу землю.

"Це насіннєві бомби. Я зробила їх своїми руками ", – пояснює дівчина кореспонденту журналу "Фокус". Ольга є учасником глобального руху партизанських садівників.

"Насіннєві бомби потрібно розкидати пізньої осені, щоб рослини зійшли вже навесні. Ми збираємося робити це в листопаді ", - розповідає Мончак, активістка Української молодіжної кліматичної асоціації.

Технологію використання таких бомб ще раніше Масанобу Фукуока у своїй книжці "Революція однієї соломинки". Саме такими "насіннєвими бомбами" він засаджував пагорби в Японії. Тепер закордоном вони продаються у багатьох магазинів для садівників.

 Інструкція екопартизана - "як зробити насіннєву бомбу". Інфографіка "Фокусу"

Як розповідають екопартизани, "підривати" насіннєві бомби найкраще в місцях, де не вистачає зелені, квітів і дерев: це може бути людна вулиця, звалище чи нудний двір посеред багатоповерхової забудови.

Точки для інтервенцій вже обрано, і зараз справа лише за виготовленням достатньої кількості "боєприпасів". У США і Європі можна купити вже готові бомбочки, в Україні їх потрібно робити самостійно.

Це нескладно: насіннєва бомба - це суміш насіння, землі та глини, яка, висихаючи, створює легко розчинну оболонку. "Ми замішали в бомби все підряд - кучеряві квіти, лікарські трави, салатну зелень, моркву, спеції, редис, гарбуз, кабачки, плющ", - ділиться Ольга Мончак.

Активісти використовують, звичайно, не тільки насіннєві бомби. Вони також садять рослини в щілини між плитками тротуару, розпорошують спори моху на стіни будівель, підвішують зелень на решітки вікон.

Російські садівники-партизани просунулися трохи далі українців: їхня група в соціальній мережі "ВКонтакті" налічує дві з половиною сотні людей.

"Наша зброя - лопати, граблі, насіння та саджанці. Наші вороги - забруднення і антисоціальна уряд ", - каже куратор групи Леля Кардаїльска. Ідею ініціативи вона пояснює так: справжні господарі будь-якого міста – це люди, які в ньому живуть, а не призначені владою або девелоперські компанії, готові забудувати будь-який шматок землі в пошуках наживи.

Радикальні методи

Учасник екоанархічного руху Євген Дніпровський вважає себе радикальним озеленювачем. Він та інші активісти перекривають дороги в заказниках і заповідниках: як правило, риють траншеї і вбивають арматуру, розвішуючи навколо застережливі таблички.

"По суті, ці дороги нелегальні, їх там - якщо за законом - бути не повинно. Ось ми і робимо так, щоб ніякий великий транспорт не міг там проїхати", — пояснює свою мотивацію озеленювач.

Найбільше Дніпровського турбує доля природних заказників: чиновники з року в рік скорочують їх площі, щоб віддати під забудову і мисливські угіддя для еліт.

"Подивіться, що відбувається з Жуковим островом під Києвом! Якщо нічого не робити, він скоро перетворитися на нову Кончу-Заспу ", - б'є на сполох екоактивіст.

Щоб партизанів-садівників в Україні стало більше, прихильники руху планують провести в жовтні велику тематичну зустріч у рамках форуму "Енергія змін".

На заході ідеї партизанського садівництва будуть впроваджуватися в маси.

"Ми збираємо людей, які вже мають досвід екоінтервенцій, - розповідає Мончак. - Їм прочитають кілька тренінгів з проектного менеджменту і фандрайзингу - пошуку фінансування. Люди зможуть познайомитися один з одним і почати спільні проекти ".

Переможці отримають невеликі грошові призи, які зможуть витратити на реалізацію своїх проектів. Тому, дуже ймовірно, що вже через місяць радикальних озеленювачів стане більше.

На фото - Ольга Мончак з насіннєвими бомбами

life.pravda.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!