Новини

Повернутися до переліку новин

Вчені-кліматологи з 153 країн закликали ввести надзвичайний кліматичний стан

Понад 11 000 вчених-кліматологів з 153 країн підписали відкритого листа, в якому зажадали від ООН та урядів держав ввести надзвичайний кліматичний стан. На цей раз дослідники не просто вказують на проблему, а й пропонують шість кроків щодо її вирішення.

Автори листа вважають, що вжитих заходів щодо зниження викидів вуглекислого та інших парникових газів недостатньо. Дослідники вважають, що виконання умов Паризької угоди неможливо без введення надзвичайного кліматичного стану.

У доповіді, підготовленій вченими з Університету Сіднея, Державного Університету Орегону, Університету Кейптауна та Університету Тафтса, аналізуються дані за 40 з гаком років. Поряд зі зсувом температури поверхні планети, очевидної ознаки зміни клімату, у новому дослідженні також розглядаються інші чинники, такі як емісія вуглецю, маса полярних льодів, розчищення території під сільгосп потреби, вирубка лісів, використання енергії, зростання чисельності населення, коефіцієнт народжуваності та валовий внутрішній продукт (ВВП).

«Політики вже 40 років ведуть переговори, і весь цей час викиди продовжували рости без будь-яких обмежень. Всі наші спроби зупинити глобальне потепління провалилися, — заявив Вільям Ріппл, професор Університету Орегону та співавтор дослідження. - Необхідно терміново вжити хоча б якісь заходи».

Ґрунтуючись на цій доповіді, команда оголосила про необхідність введення надзвичайного кліматичного стану. І це не тільки автори дослідження - 11 258 вчених з 153 країн підписали декларацію та об'єдналися в нову організацію — Альянс вчених світу (Alliance of World Scientists).

«У вчених є моральний обов'язок попереджати людство про будь-яку серйозну загрозу, — сказав Томас Ньюсом з Університету Сіднея. - Судячи з наявних у нас даних, очевидно, що ми стоїмо перед обличчям надзвичайного кліматичного положення. Положення важке, але не безнадійне. Ми можемо зробити кроки для вирішення надзвичайної кліматичної ситуації».

У доповіді перераховані заходи, які дозволили б запобігти настанню найгіршого сценарію зміни клімату. Вони згруповані в шість основних напрямків: енергетика, короткоживучі забруднювачі, природа, продукти харчування, економіка та населення.

Енергетика

Головний пункт цього розділу плану — відмова від викопного палива та якнайшвидший перехід на відновлювану енергію. Це означає, що потрібно припинити видобуток викопного палива, яким би привабливим та вигідним це б не здавалося, анулювати державні субсидії на вугілля, нафту та газ, підняти тарифи на вуглекислий газ.

Крім цього, необхідно зайнятися активним видаленням великої кількості вуглецю з атмосфери — як за допомогою нових технологій, так і шляхом відновлення природних поглиначів вуглецю, таких як ліси. А багатші країни повинні допомагати бідним у скрутному перехідному періоді.

Короткоживучі забруднювачі

Вуглекислий газ — не єдиний небезпечний парниковий газ — є багато інших, таких як метан, сажа та гідрофторвуглець — вони менш довговічні, але можуть завдати ще більшої шкоди.

Знижуючи викиди цих короткоживучих забруднюючих речовин, можна скоротити тенденцію до короткострокового потепління на 50%. А з поліпшенням якості повітря повинна збільшитися й врожайність.

Природа

З вини людини природа швидко рухається до шостого масового вимирання видів. Такі екосистеми, як планктон, коралові рифи, ліси, савани, луки, болота, торф'яники, мангрові гаї та водорості знаходяться під загрозою. Їх збереження та відновлення не тільки підуть на користь природному середовищу, а й знизило б обсяг вуглекислого газу в атмосфері.

Необхідно також зберегти вже існуючі ліси, а відновлення лісів та нові лісопосадки необхідно проводити у світових масштабах. Тільки ці кроки зможуть на третину скоротити викиди, зазначені в Паризькій угоді.

Продукти харчування

Дієта західного типу завдає величезної шкоди навколишньому середовищу. М'ясне та молочне тваринництво є основним джерелом викидів метану. Скорочення світового споживання м'яса та інших тваринних продуктів — це ключ до зниження викидів, а також до більшої кількості землі для відновлення лісів.

Нові технології, такі як вирощене в лабораторних умовах м'ясо, а також якісніша рослинна їжа, можуть допомогти суспільству кардинально змінити свій раціон. І, звичайно, харчові відходи повинні бути істотно скорочені.

Економіка

Можливо, один з найменш очевидних моментів в цьому списку, однак економічні фактори можуть сильно вплинути на навколишнє середовище. Сучасна економіка багато в чому залежить від викопного палива і не дозволяє відмовитися від всіх руйнівних технологій, необхідних для отримання енергії з вугілля, нафти та газу.

Вчені рекомендують змінити економічні пріоритети, замість постійної гонитви за зростанням ВВП та погоні за багатством, висунути на перше місце базові потреби людини та скорочення нерівності.

Населення

Нарешті, слід стабілізувати зростання населення, чисельність якого збільшується з кожним днем. На даний момент, приріст населення Землі становить більш ніж 200 000 чоловік на день, або 80 мільйонів чоловік у рік, і за оцінкою ООН, до кінця століття чисельність досягне 10,9 мільярда чоловік. Слід надати всім людям просту і доступну можливість планування сім'ї та підвищити рівень освіти, особливо, для дівчаток та жінок.


Доповідь отримав схвалення багатьох інших вчених, які не підписали лист та не брали участь в дослідженні.

«Той факт, що понад 11 000 вчених підписали це попередження, безумовно, повинен розглядатися як свідчення серйозності даної проблеми», - каже Керолайн Салліван, професор Університету Південного Хреста. - Це не просто якась антинафтова пропаганда або послання від зеленуватого хьюгерса — це тисячі вчених з усього світу за цілою низкою дисциплін, які мають відношення до даної проблеми. А всебічний аналіз, зроблений в цьому документі, не залишає місця для сумнівів, бо представлені всі докази. І ми повинні запитати себе: «Яке майбутнє ми хочемо?» та «Як ми туди доберемося?».

Нагадаємо, що зовсім недавно, видання The Guardian назвало назвало 20 компаній, які відповідальні за 35% світових викидів вуглекислого газу.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!

Джерело: Eco Technology

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!