Новини

Повернутися до переліку новин

Вчені розглядають штучне охолодження Землі як один із можливих методів боротьби з глобальним потеплінням

Нове наукове дослідження кліматологів суперечить побоюванням про те, що використання сонячної геоінженерії для боротьби зі зміною клімату може бути небезпечним. Відповідне дослідження оприлюднене у журналі Nature Climate Change, передає The Guardian.

Раніше вчені побоювались, що сонячна геоінженерія або так зване «штучне охолодження» може кардинально змінити кількість опадів та спричинити шторми у деяких частинах світу.

Йдеться, зокрема, про метод, який передбачає штучне розпилення в атмосфері Землі діоксиду сірки. Який, у свою чергу, «закриє» планету від сонячного тепла і таким чином охолодить її.

Нове дослідження показує, що охолодження Землі, достатнє для того, щоб «усунути» приблизно половину потепління, ймовірно, не зробить тропічні циклони більш інтенсивними та не погіршить доступність води, а також не спричинить екстремальних  температур або екстремальних дощів.

Водночас багато експертів-кліматологів попереджають, що охолодження Землі, але збереження в атмосфері удвічі більшої кількості вуглекислого газу, ніж до індустріалізації, може поставити під загрозу деякі регіони.

Один науковець, який ознайомився з дослідженням, зазначив, що воно недостатньо всебічне, щоб дійти висновку, що сонячна геоінженерія буде безпечною.

При цьому співавтор дослідження Девід Кіт, професор Гарварду, який працює в галузі інженерії, заявив, що дослідники не повинні виключати методу геоінженерії.

«Ми не кажемо, що знаємо, що це спрацює, і ми повинні зробити це», — сказав він. За словами Кейта, основна ідея дослідження полягала в тому, що «існує ймовірність того, що сонячна геоінженерія дійсно може істотно знизити кліматичні ризики» і розглядатись як один із методів боротьби з глобальним потеплінням.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження під патронатом ООН, людство має інвестувати $2,4 трлн в «зелену енергетику» для запобігання катастрофічним змінам клімату.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами «Громадське Телебачення»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!