Новини

Повернутися до переліку новин

Велике потепління та сповідь екотерориста — новий огляд книг та фільмів у рубриці «Екологія, література та кіно»

Редакція журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» продовжує публікувати матеріали рубрики «Екологія, література та кіно», у якій ми збираємо для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, що допоможуть по-іншому сприймати взаємини природи та людини й змінити ставлення до навколишнього середовища.


Браян Фейген. «Велике потепління. Зміна клімату та піднесення й гибель цивілізацій»

Що може змінити один градус температури? Підвищення середньої температури навіть на градус-два може докорінно перетворити краєвид великого регіону або поставити хрест на цивілізації. Про це свідчать реалії середньовічного теплого періоду (800-1300 роки), які завдяки новітнім здобуткам палеокліматології помалу збагачують наше розуміння історії.

Книга Браяна Фейгена «Велике потепління. Зміна клімату та піднесення й гибель цивілізацій»  присвячена не стільки клімату, скільки тому, як суспільства тисячолітньої давнини давали раду зміні клімату і яку роль клімат відігравав в історії. Все свідчить про те, що середньовічне потепління спонукало як до можливостей, так і небезпеки. Клімат не прирікав суспільства на загибель чи розквіт; все залежало від відгуку суспільства на його виклики. Декотрі суспільства розпалися під натиском цих небезпек, інші їх уникли, а ще комусь вдалося скористатися можливостями. Широкий географічний розмах «Великого потепління» пропонує загальносвітову картину взаємодії суспільства із кліматом в умовах середньовічного глобального потепління: від Європи до каньйону Чако та острова Пасхи.

Документальний фільм «Детройт, дике місто» (Detroit Wild City)
Режисер: Флорен Тілло. 2011 р., Франція

Документальний фільм про підйом і падіння Детройта. Що відбувається зараз у напівзакинутому дитячому майданчику? Тепер тут тільки й знімають фільми про апокаліпсис. Але є люди, які не ставлять хрест на місцевості, де колись процвітав американський автопром. Як активісти зеленого руху наводять у місті (точніше, те, що від нього залишилося) лад, слідкує режисер фільму.

Документальний фільм «Confessions of an Eco-Terrorist»
Режисер: Пітер Джей Браун, 2010 р., США

Пол Вотсон, названий журналом Time екологічним героєм ХХ століття, був виключений з «Грінпісу» в 1977 році за екстремістські погляди – діяльність цієї організації на той момент уже давно здавалася йому млявою і нерішучою. Захисник тварин зібрав нову команду активістів і разом з ними став жорстоко переслідувати морських браконьєрів з різних країн. Його антипіратську історію зафіксував на камеру режисер Пітер Джей Браун, який ось уже тридцять років веде боротьбу разом із Вотсоном за життя китів.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!