Новини

Повернутися до переліку новин

Відбулась публічна дискусія «Реформи для природи», організована Комітетом з питань екологічної політики та природокористування

10 березня відбулась публічна дискусія на тему: «Реформи для природи». Це четверте обговорення із циклу публічних обговорень на тему: «Євроінтеграційна платформа у сфері довкілля», які проводить Комітет з питань екологічної політики та природокористування спільно з проєктом «Підтримка Парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля», що впроваджується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

У рамках заходу обговорювався проєкт Закону України «Про території Смарагдової мережі» та зобов’язання України з питань збереження природного середовища існування дикої флори та фауни (оселищ) в рамках угоди про асоціацію з ЄС.

Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова, відкриваючи захід, підкреслила: «Ми дуже раді такому заходу, тому що для нас, як законотворців, є пріоритетним саме збільшення територій природозаповідного фонду, а також максимальне регулювання на законодавчому рівні усіх ініціатив, які б дали можливість збільшити такі території та об’єкти країни».

Вона поінформувала, що у листопаді 2019 року на базі Комітету з питань екологічної політики та природокористування була створена робоча група, яка продовжила розробку проєкту Закону «Про території Смарагдової мережі». Даний законопроєкт розробляється уже три роки і до цієї роботи долучились не лише Міністерство енергетики та захисту довкілля України і профільний Комітет, а й наукова спільнота і громадські інституції, підкреслила представниця Комітету, додавши, що наразі напрацьована остаточна версія проєкту закону, яка проходить публічні обговорення.

Юлія Овчинникова наголосила, що проєкт Закону «Про території Смарагдової мережі» є одним із принципових і важливих: «Комітет і підкомітет докладуть усіх зусиль для того, щоб даний проєкт закону був прийнятий». «Ми зараз максимально робимо для того, щоб цей проєкт закону, окрім наукової розробки, отримав юридичний статус і ми могли на рівні країни захистити рідкісні види флори і фауни та природні оселища, а також врегулювати природоохоронний напрямок в нашій країні», - додала вона.

Керівник напряму сталого розвитку, енергетики та охорони довкілля Програми розвитку ООН в Україні Андрій Заїка наголосив на важливості публічного обговорення законопроєктів, додавши, що саме з метою обговорення законодавчих ініціатив, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, був створений цикл обговорень «Євроінтеграційна платформа у сфері довкілля». Він нагадав, що сьогоднішнє обговорення четверте, а попередні три були присвячені питанням якості атмосферного повітря, доступу до екологічної інформації та політиці з питань зміни клімату.

Консультантка ПРООН Алла Джунь поінформувала: «Перед Україною стоїть завдання посилити збереження природних середовищ існування дикої флори і фауни і забезпечити належне управління і контроль визначених біологічних видів, що охороняються».

За її словами, це завдання випливає не лише з внутрішніх потреб України, а й передбачене міжнародними зобов’язаннями, зокрема в рамках міжнародних конвенцій, Угоди про асоціацію з ЄС і участі в енергетичному співтоваристві. І першочергово мають бути впроваджені Директива №2009/147/ЄС про захист диких птахів (Пташина Директива), Директива №92/43/ЄС про збереження природного середовища існування, дикої флори та фауни (Оселищна Директива), а також Британська Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

З цією метою урядовим планом заходів з виконання угоди про асоціацію з ЄС передбачено розробку двох законопроєктів: щодо впровадження Оселищної та Пташиної директив та визначення уповноваженого органу (органів), про внесення змін до законодавства України щодо узгодження переліків видів птахів та визначення їх природоохоронного статусу.

Саме на виконання міжнародних зобов’язань направлений проєкт Закону «Про території Смарагдової мережі», який презентувала представник Міністерства енергетики та захисту довкілля України Анастасія Драпалюк.

«Наше законодавство, порівняно із законодавством європейських країн, дуже вузько направлене, однак на першому етапі ми не зможемо об’єднати всі природоохоронні закони в єдиний кодекс, або великий закон, тому, як перший крок, прийняли рішення розробити вузько направлений законопроєкт «Про території Смарагдової мережі», а потім, як наступний крок, може через пару років, об’єднати всі закони в єдине ціле, щоб вони не суперечили один одному, працювали як одне ціле», - сказала представниця Міністерства аргументуючи розробку законопроєкту.

Вона зазначила, що Смарагдова мережа, це та ж мережа, яка у Євросоюзі є територіями NATURA2000 і, у разі вступу України до ЄС, території Смарагдової мережі автоматично стануть територіями NATURA2000, які фінансуються ЄС, тому для України це принципово важливо і пріоритетно.

Анастасія Драпалюк поінформувала що розроблений законопроєкт визначає, що таке Смарагдова мережа, як вона створюється, як управляється, як проводиться моніторинг, визначає процедуру оцінки впливу діяльності на види флори і природних оселищ, які визначені для збереження. Також проєкт закону передбачає новий для України, оселищний принцип: «Збереження не видів, не територій, а маленьких ділянок з особливими географічними, біотичними особливостями, які забезпечують збереження кожного виду, визначених у додатках до Оселищної і Пташиної директив і резолюції Барської конвенції».

Представник Міністерства зазначила, що в Україні вже діє Смарагдова мережа, і розповіла, що робиться з боку Уряду для ефективного управління цими територіями. Зокрема, на публічній кадастровій карті позначені межі і основні дані про кількість видів та оселищ, хто користувач та інша інформація про всі території Смарагдової мережі в Україні, які існували станом на грудень 2019 року.

«Мета мережі – забезпечення достатніх умов для різних видів тваринного і рослинного світу», - сказала Анастасія Драпалюк.

Вона також підкреслила, що Міністерство намагається системно підходити до внесення у законодавство понять, пов’язаних із Смарагдовою мережею і подякувала Комітету з питань екологічної політики та природокористування за плідну співпрацю у цьому питанні.

Координатор з правоохоронної роботи WWF-Україна Василь Костюшин та представник Інституту зоології НАН України і «Української природоохоронної групи» Олексій Василюк поінформували про розробку законопроєкту, стан розбудови Смарагдової мережі України та перспективи її розширення з метою забезпечення достатньої охорони видів і оселищ.

Під час засідання прозвучала інформація, що Україна є самою розораною країною в світі і вона має лише 20% дикої природи, тому для неї особливо важливим є виконання природоохоронних заходів.

Учасники дискусії підкреслювали, що наразі у нас немає реальної системи моніторингу видів та оселищ, а це означає, що ми не знаємо, яка у нас ситуація з видам, яка тенденція і не можемо ставити якісь цілі. Інвентаризація природоохоронних ресурсів, як і їх менеджмент, потребують значних коштів та людських ресурсів, які сьогодні держава забезпечити не може. Водночас, включення територій до Смарагдової мережі зобов’язує проводити їх оцінку кожних шість років і надавати оновлені дані і така схема доводить свою ефективність в ЄС.

Також доповідачі поділилися досвідом ЄС щодо шляхів імплементації Директив, впровадження оселищного підходу до охорони природи та можливостей його використання в умовах українських реалій.

Народний депутат Юлія Овчинникова зазначила, що не весь міжнародний досвід ми можемо застосувати в Україні. Водночас, за її словами, проєкт Закону України «Про території Смарагдової мережі» це лише початок великого шляху - він юридичного закріпить території мережі і буде про них піклуватися.

Організатори обговорення закликали учасників долучатися до доопрацювання Законопроєкту.

У заході взяли участь народні депутати України, розробники законодавства, експерти проєктів, представники громадських організацій.


Довідково: Мережа Емеральд (Смарагдова мережа, Emerald Network) – це мережа, що включає Території Особливого Природоохоронного Інтересу і проектується в державах, які є сторонами Бернської конвенції. У країнах Європейського Союзу на виконання Бернської конвенції створюється мережа NATURA2000, яка проектується за аналогічними принципами, що і мережа Емеральд, але використовує юридичні і фінансові інструменти ЄС.

Смарагдова мережа України розробляється з 2009 року. Провідною організацією, яка відповідає за розбудову даної мережі, є Міністерство екології та природних ресурсів України.

Наразі до складу мережі включено 377 територій України, зокрема всі існуючі заповідники і національні природні парки.

Джерело: офіційний портал Верховної Ради України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!