Новини

Повернутися до переліку новин

Відновлювальна енергетика-2018: прогнози експертів

1,5 млн електрокарів, закриття вугільних шахт та 16 мільйонів кілометрів на автівках без водія пронозують експерти Bloomberg New Energy Finance в галузі відновлюваної енергетики. Про десять найважливіших прогнозів пише Хайтек.

1. У чисту енергетику інвестують загалом $330 мільярдів

У 2017 році в поновлювані джерела енергії було вкладено $333,5 млрд. У 2018 ми можемо очікувати схожих цифр, з огляду на тенденції сонячної і вітрової енергетики. Навряд чи вони сильно зростуть: оскільки сонячні панелі стають дешевшими і ефективнішими, за ту ж суму можна буде купити більше матеріалів і побудувати більш потужну сонячну електростанцію.

(Ангус Маккрон, головний редактор Bloomberg New Energy Finance)

2. Сонячна енергетика - 100 ГВт і більше!

У 2018 році в світі буде не менше 107 ГВт сонячних панелей, і до цього швидкозростаючого ринку приєднається кілька нових країн. Китай, як і раніше, буде домінувати і додасть ще 47-65 ГВт. Але Латинська Америка, Південно-Східна Азія, Близький Схід і Африка теж заявлять про себе. У Мексиці встановлять близько 3 ГВт, а в Єгипті, Йорданії та ОАЕ – від 1,7 до 2,1 ГВт.

(Дженні Чейз, експерт напрямку «Сонце»)

3. Стане більше вітрових електростанцій

У 2017 році сумарні потужності прибережних і шельфових вітрових електростанцій склали 56 ГВт. Трохи більше, ніж в 2016-му – 54 ГВт, але це не зрівняється з рекордними 63 ГВт в 2015-му. Швидше за все, в 2018 році нам варто очікувати повільного приросту – 59 ГВт, поки в 2019 році не встановлять новий рекорд – 67 ГВт. Найбільше зростання очікується в Китаї і Латинській Америці. Одним з найяскравіших моментів 2018 року має стати результат нідерландського тендера без державного субсидування на будівництво Hollandse Kust I і II загальною потужністю 700 МВт. Компанії Vattenfall і Statoil вже підтвердили, що будуть брати участь. Таким чином, ми побачимо перші ознаки, що відновлювана енергетика виходить на самоокупність повідомив дослідник

(Том Херріес, старший аналітик, експерт напрямку «Вітер»)

4. Ціни на акумулятори впадуть

У 2018 році ціни на літій-іонні акумулятори продовжать падати. У 2018 році вони здешевшають на 10-15%, оскільки будуть ставати меншими і ефективнішими.

Ринок зберігання енергії теж очікує суттєве зростання – в 2018 році він досягне 2-4 ГВт/год. Системи зберігання зараз вважаються найперспективнішим напрямком для відновлюваної енергетики, оскільки вони зможуть вирішити проблеми нестабільності чистих джерел і балансування мережі.

(Логан Голді-Скот, експерт напрямку «Збереження»)

5. Продажі електрокарів досягнуть 1,5 мільйонів

У 2018 році в світі куплять 1,5 млн електрокарів, причому, половину з них – в Китаї. Ринок виросте на 40% в порівнянні з 2017 роком. Швидше за все, продажі трохи зменшаться в першому кварталі, але потім різко злетять. Європа продовжить залишатися другим за величиною ринком електричного транспорту. У Німеччині продажі подвоїлися в 2017 році, і ситуація цілком може повторитися в 2018-му. У Північній Америці до кінця року може бути продано 300 000 електрокарів, але якщо Tesla не буде зривати свої плани поставок, цифра може виявитися набагато вищою.

(Колін МакКеррахер, експерт напрямку «Електротранспорт»)

6. Тестові машини на автопілотах подолають позначку в 16 мільйонів кілометрів

За даними Waymo на кінець 2017 року, безпілотні автомобілі у всьому світі змогли проїхати в повністю автономному режимі 8,4 млн км. Швидше за все, до кінця 2018 року ці фірми зможуть досягти 13,4 млн км. Звичайно, мова йде про автомобілі, які працюють в тестовому режимі. Але в 2018 році правила гри може змінити Tesla, якщо в її електрокарах з'явиться повноцінний автопілот.

Крім того, в продаж надійдуть напів-автономні GM, Mercedes, Toyota і VW, що потенційно дозволить подолати позначку в 16 мільйонів кілометрів.

(Алі Ізаді-Наджафабаді, експерт напрямку «Інтелектуальна мобільність»)

7. Ринок природного газу в США продовжить зростати

Цьому сприяють як зростання внутрішнього виробництва, так і зростаючий попит, хоча ціни залишаться на рівні 2017 року. Пік виробництва в минулому році склав 77,3 мільярдів кубічних футів на добу. Очікується, що на кінець 2018 року можна буде досягти 80 мільярдів.

Незважаючи на те, що 17 ГВт знову встановлених сонячних і вітрових електростанцій частково знизять попит на природний газ, його виробництво все одно підніметься на 4%

(Нет Шах, експерт напрямку «Північноамериканський газ»)

8. Ринок СПГ-терміналів досягне $120 млрд

Попит на термінали скрапленого природного газу зросте на 7-10% в 2018 році, що позначиться і на обсягах, і на цінах. Ринок досягне $120 млрд – на 15% більше, ніж у минулому році.

Цьому сприятиме попит з боку Китаю і зростаюча конкуренція.

Зростання попиту будуть підтримувати такі фактори, як відмова Китаю від вугільної промисловості і перехід на альтернативні джерела, поява нових центрів споживання, на зразок Пакистану і Бангладеш.

(Меггі Куанг, головний аналітик APAC LNG)

9. США не зможе відродити вугільні електростанції

Незважаючи на всі зусилля Дональда Трампа, спрямовані на захист вугілля, відмова від нього абсолютно неминуча. У 2018 році очікується масове закриття вугільних електростанцій сумарною потужністю 13 ГВт. Крім того, 8 січня Федеральна комісія з регулювання енергетики відхилила прохання міністра енергетики Ріка Перрі про те, щоб енергетичні ринки США субсидували вугільні та атомні електростанції за «підстраховку», яку вони надають загальній енергомережі.

(Ітан Зіндлер, експерт напрямку «Америка»)

10. Вугілля втратить позиції в Індії та Китаї

Для Індії 2018 рік стане поворотним, оскільки вугільні електростанції перестануть випереджати відновлювані джерела за темпами зростання. Турбота про екологію вже з 2019 року змусить країну будувати більше сонячних електростанцій, ніж вугільних. Поворотної точки досягне і Китай, який продовжить нарощувати обсяги установки сонячних панелей.

Вже сьогодні 54% вугільних електростанцій Європи збиткові. До 2030 року закривати їх буде вигідніше, ніж модернізувати відповідно до нових екологічних стандартів. А без підтримки держави компанії не зможуть навіть викупити дозволи на викиди CO2, розповів енергетик

(Джастін Ву, експерт напрямку «Азіатсько-Тихоокеанський регін»)

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!