Новини

Повернутися до переліку новин

Вінничанин запустив виробництво еко-вати для будинків: утеплювач створюють з газет і паперових відходів

Руслан Тарадайко з Вінниці розпочав виробництво утеплювача, що не підтримує горіння та розповсюдження вогню і значно поліпшує захист будівлі під час виникнення пожежі, хоча складається з паперу. За словами підприємця, еко-вата давно популярна у країнах Заходу.

Головним інгредієнтом утеплювача є целюлоза. «Целюлоза дуже дорога і в Україні її ніхто не виробляє. Найбільше її міститься в газетному папері. У нашому випадку – це відпрацьовані газети або відходи газетного виробництва. Оскільки ми розташувалися біля великої друкарні, то проблем із сировиною, її заготівлею, доставкою немає. Це перспективний для нас напрямок», - зазначив пан Руслан.При виготовленні ековати використовується газетний папір з поліграфії, додаються високоякісні антисептики, нелетучі антипірени, спрямовані на захист від впливу грибкових мікроорганізмів і попередженню розвитку бактерій. Вони не мають неприємного запаху й основною задачею є зниження рівня горючості. Борна кислота також має антисептичну дію, відома як безпечний засіб у боротьбі з гризунами, комахами», – пояснив підприємець.

Втілювати проект в життя Тарадайко розпочав у березні цього року. Аби запустити виробництво на повну, потрібно близько 700 тисяч гривень. Частину коштів чоловік зумів отримати на обласному конкурсі стартапів, який організовувала Вінницька ОДА.

Ми просили грант у розмірі 100 тисяч гривень. Кошти плануємо витратити на купівлю обладнання – пневматичної укладки еко-вати, яка дозволить створити мобільну пересувну станцію. Такий собі комплекс на колесах. Повністю автономний: забезпечує і світлом, і водою, і сировиною, – говорить вінничанин.

Завдяки реалізації проекту вдалося працевлаштувати чотири людини. В майбутньому, коли послуга матиме більшу популярність, число робітників збільшиться. Всі вони вивчили технологію і пройшли навчання.

Сьогодні утеплення еко-ватою практикують на приміщеннях власного підприємства. Правда, укладання її має певні особливості.

Ми не можемо стелити еко-вату просто на стіну. Перед цим потрібно зробити каркас. Суха спресована речовина висипається до спеціальної установки, там розрихлюється і тоді під дією тиску видувається на фасад. Перед цим стіна змочується водою. Це ідеальний варіант для приватних садиб. У селах дахи ніхто раніше не утеплював, а через них втрачається 25 % тепла.

Якщо людина хоче якнайдешевше утеплити будинок, то, мабуть, вибере пінопласт. Але, якщо думати про безпеку і якість, то варто зупинитися на еко-ваті. До того ж, її можна повторно використовувати, наприклад, після проведення перепланування будинку, – зазначає Руслан Тарадайко.

Утеплення будинку дозволяє зменшити витрати на опаленні взимку до 50%. Відповідно – суми у платіжках за комунальні послуги не так «кусаються». Тому все більше українців вирішують вдосконалити свій дім. Але, використовуючи неякісні матеріали, наражають себе на небезпеку.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами Вінниця.Інфо

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!