Новини

Повернутися до переліку новин

Влада республіки Вануату заборонить одноразові підгузки

Влада республіки Вануату має намір офіційно заборонити на території країни одноразові підгузки до грудня 2019 року, повідомляє +1 з посиланням на The Guardian.

Вануату — тихоокеанська держава в Меланезії, в якій активно борються з пластиковими відходами. Незважаючи на малу площу території країни, у ній вже діють одні з найжорсткіших у світі заборон на одноразові пластикові вироби. Уряд Вануату першим в світі запропонував ввести заборону на одноразові підгузки. На таке рішення вплинули результати дослідження, проведеного Commonwealth Litter Programme (CLiP). Воно показало, що органічні відходи та одноразові підгузки становлять три чверті від загальної ваги всього сміття.

На повне розкладання одноразових підгузків у природі потрібні сотні років, так як до складу цих гігієнічних засобів входить пластик. Рішення влади про їх заборону викликало обурення серед батьків. Матері вважають, що нововведення поверне їхній звичний рівень комфорту на десятиріччя назад. Але уряд заявив, що не бачить іншого виходу. Країна вже зіткнулася з надзвичайними ситуаціями кліматичного та екологічного характеру: підвищенням рівня океану та забрудненням його вод. Це негативно впливає на чисельність і стан популяцій риб, а в результаті на продовольчу безпеку.
«Вануату захищає своє майбутнє, — сказав представник міністерства закордонних справ Майк Масаувакало. — З часом пластик потрапляє в воду і харчовий ланцюжок, і в результаті жителі Вануату з’їдають його».

Влада країни радиться з представниками бізнесу, неурядових організацій і громадянського суспільства, щоб знайти місцеву альтернативу одноразовим підгузкам. За результатами консультацій, які пройдуть з 1 грудня 2019 по 31 грудня 2020 року, спостерігатимуть інші країни. Зараз вивчають варіант підгузків з бавовни.

На засіданні Співдружності націй, що відбувся в Лондоні під головуванням генерального секретаря Патриції Скотланд, Вануату проголошено «чемпіоном», однією з 12 держав, які просуваються вперед у вирішенні проблем, пов’язаних з океаном і надзвичайними кліматичними ситуаціями.

Керівник дослідницької групи і провідний науковець Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень (CSIRO), океанограф Ніколас Хардман-Маунтфорд сказав, що маленькі острівні держави — «канарки у вугільній шахті» перед обличчям океанічних проблем, але багато хто з них взяв на себе роль керманичів.

Коли міністр навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Великобританії Майкл Гоув тільки натякнув на заборону одноразових підгузків, його намір викликав протест у суспільстві, і це змусило його відмовитися від такого кроку.

Влада Вануату ввела заборону на використання пластикових пакетів, трубочок для коктейлів та контейнерів з полістиролу ще в липні 2018 року. Через місяць після введення заборони дослідження відходів показало, що від їх загального складу пластикове сміття становить 12  %, з яких 2 % — пластикові пакети й інші заборонені вироби. Для порівняння частка такого сміття в 2010 і 2014 році досягала 15–18 %. У березні 2019 року в країні заборонили одноразові пластикові тарілки, чашки, ложки, контейнери для їжі, упаковки для яєць і квіти.\

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!