Новини

Повернутися до переліку новин

Вперше в історії суд підтвердив відповідальність уряду за зміну клімату

Незабаром у США відбудеться слухання у справі про проблеми зміни клімату, а недавня постанова Гаазького суду допоможе позивачам зміцнити свої позиції.

Минулого тижня в Нідерландах суддівська колегія прийняла визначне рішення, в якому йдеться про те, що уряд Нідерландів не робить достатніх заходів для вирішення проблем зміни клімату. Апеляційний суд постановив, що нинішній план про скорочення до 2020 року рівня викидів на 17 % від показників 1990 року, не відповідає масштабам кризи. Таким чином, суд підтвердив раніше прийняте рішення про те, що Нідерланди повинні скоротити викиди парникових газів щонайменше на 25 % до 2020 року.

«Ґрунтуючись на положеннях про права людини, судді винесли рішення, що бездіяльність неприпустима, тож потрібно якомога швидше вживати необхідних заходів», - заявила у своєму зверненні Мар'ян Мінесма, директор фонду Urgenda.

Голландський фонд Urgenda, який займається проблемами екологічної стабільності, ініціював судовий розгляд у 2013 році. У 2015 році організація виграла процес, але уряд оскаржив рішення суду першої інстанції. Гаазький суд у минулий вівторок відмовив у відкритті апеляційного провадження.

Денніс Ван Беркель, один з юристів фонду Urgenda, повідомив виданню Earther, що це «перший випадок, коли Міжнародний суд визнав юридичний обов'язок уряду протидіяти змінам клімату. Суд апеляційної інстанції чітко визначає наявну загрозу, яка веде до порушення прав людини».

Скорочення викидів на 25 % до 2020 року, як заявляє пан Ван Беркель, той мінімум, який має забезпечити уряд, щоб утримати темпи глобального потепління в межах 2 градусів Цельсія. Якщо уряд почне виконувати постанову суду, то процес істотно прискоритися і навіть можна буде говорити про підвищення планки і постановку мети до 1,5 градуса Цельсія.

Хоча на частку Нідерландів випадає менш одного відсотка від загального обсягу викидів парникових газів, це не означає, що держава звільняється від обов'язків.

Як відзначають автори доповіді, опублікованої Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату, щоб уникнути катастрофи треба багато чого зробити, і кожна, навіть найнезначніша, дія наближатиме нас до мети.

Через зміни клімату Нідерланди зіткнулися з екзистенціальною загрозою. Приблизно половина країни знаходиться на висоті нижче трьох футів над рівнем моря, а ще чверть її території – навіть нижче цього рівня. Для того, щоб впоратися з розбурханим Північним морем, була створена система гребель, дамб та інших споруд протипаводкового захисту, але якщо рівень Світового океану підніметься, всі вони будуть зруйновані.

Постанова суду не тільки зобов'язує уряд Нідерландів зайняти більш активну позицію щодо проблем зміни клімату, вона також принесла моральну перемогу. Судові тяжби у сфері зміни клімату ведуться в усьому світі, і хоча деякі справи зазнають краху, інші доходять до суду.

Результат процесу проти уряду Нідерландів може не тільки надихнути людей, але і стати конкретним судовим прецедентом.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами elektrovesti.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!