Новини

Повернутися до переліку новин

Всесвітній банк: кількість сміття на планеті до 2050 року може збільшитися на 70%

Якщо держави не об'єднають зусилля і не зроблять кроки, спрямовані на переробку відходів і скорочення споживання пластику, кількість сміття на Землі зросте на 70% до 2050 року.

Такий прогноз міститься в поширеній у четвер доповіді Всесвітнього банку, присвяченій боротьбі з глобальним забрудненням навколишнього середовища.

Згідно з викладеними в доповіді даними, в результаті прискореної урбанізації та зростання населення країн, на Землі до 2050 року може утворюватися до 3,4 млрд тонн сміття в рік, тоді як станом на 2016 рік цей показник оцінювався в 2,01 млрд тонн. При цьому наголошується, що більше третини (34%) всіх відходів у світі генерують 16% населення світу з країн із найбільш високим рівнем життя. Східна Азія та Тихоокеанський регіон несуть відповідальність за 23% сміття на Землі. Автори доповіді прогнозують, що до 2050 року країни Африки на південь від пустелі Сахара збільшать забруднення втричі, а держави Південної Азії - подвоять.

Найсерйознішу проблему фахівці бачать в утилізації пластику, який без належної і своєчасної переробки здійснює значний вплив на екосистеми, оскільки вироби з пластику не розкладаються сотнями і навіть тисячами років. Автори доповіді у зв'язку з цим підкреслили, що тільки лише в 2016 році країни світу утилізували 242 млн тонн пластикового сміття, що становить 12% від усіх твердих відходів.

Експерти також відзначили, що урядам країн слід приділяти більше уваги переробці відходів, особливо це стосується країн, що розвиваються. За статистичними даними: в країнах з високим рівнем життя переробці підлягає приблизно третини всіх відходів, тоді як в державах з низьким рівнем життя переробляються лише 4% сміття.

«Неефективний контроль за утилізацією відходів завдає шкоди здоров'ю людини та навколишньому середовищу, що додається до кліматичних проблем, - переконана віце-президент Світового банку з питань сталого розвитку Лора Так. - На жаль, мова йде найчастіше про нанесення збитків найбільш незаможним верствам населення. Такого відбуватися не повинно. Наші ресурси повинні бути використані, а потім використані знову протягом тривалого часу, щоб вони не залишалися на звалищах».

Автори доповіді вважають, що змінити ситуацію можна шляхом надання фінансової допомоги країнам, які найбільш її потребують,  щоб вони могли розробити ефективні системи переробки сміття. Крім того, фахівці переконані, що проблему можна вирішувати шляхом підтримки зусиль розвинених країн по скороченню обсягів споживання пластику і скидання відходів у море, а також інформування населення про культуру споживання, переробки органічного сміття і програмах контролю і утилізації відходів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами The Economist Time.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!