Новини

Повернутися до переліку новин

Вугільні ТЕЦ VS зміни клімату: підсумки року щодо використання вугілля у світі

За останніми оцінками, глобальні викиди вуглекислого газу в цьому році зросли на 0,6% — і це в той час, коли, на думку вчених, світ повинен різко скоротити викиди парникових газів, щоб запобігти змінам клімату.

Однак в опублікованих даних є і хороші новини: вугілля є найбільшим джерелом СО2, а споживання вугілля в цьому році трохи скоротилося, що дає привід експертам говорити про глобальний відхід від використання вугілля.

Цього року три з десяти найбільших виробників вугілля в США збанкрутували, пише Голос Америки.

Виробництво вугілля знизилося більш ніж на третину порівняно з піком 2008 року, і очікується, що це зниження продовжиться.

Глава департаменту енергетики і навколишнього середовища Кентуккі Чарльз Снейвлі, який раніше працював у вугільній галузі, вважає, що «розумніше припускати зниження показників, ніж підвищення».

Президент Дональд Трамп в 2016 році вів кампанію, обіцяючи відродити вугільну галузь. Він послабив регламентуючі норми в сфері забруднення повітря, які, за його словами, стримують галузь, але, незважаючи на це, вугільні електростанції все одно закриваються по всій країні. Кількість робочих місць у вугільній промисловості не відновилася, після того як Трамп вступив на посаду.

Досягнення в області буріння привели до здешевлення природного газу. Вартість вітряної та сонячної енергії також знизилася. Це сталося швидше, ніж очікувалося, вважає економіст Вайомінгского університету Роберт Годбі.

«Ринкові сили за дуже короткий час змістили ринок вугілля з його місця», — каже він.

Завдяки цим змінам знизилися глобальні викиди від вугілля майже на 1% в цьому році, каже Роб Джексон зі Стенфордського університету, який очолює групу вчених «Глобальний вуглецевий проект» (Global Carbon Project).

«Ми спостерігаємо стрімке зниження споживання вугілля, як в США, так і в Європі, де тільки в цьому році воно знизилося на 10%, що просто дивовижно», — каже експерт.

Але в цьому ж році використання вугілля зросло в Індії та Китаї – найбільшому споживачі цього палива. Це практично нівелювало зниження в інших регіонах. Крім того, обидві країни мають намір будувати нові вугільні електростанції, що викликає стурбованість з приводу майбутніх викидів СО2.

Але, можливо, ці електростанції не будуть інтенсивно експлуатуватися. Китай і Індія вже побудували більше електростанцій, ніж вони використовують, каже Тім Баклі з Інституту економіки і фінансового аналізу в енергетиці.

Але навіть з урахуванням зниження споживання вугілля, викиди парникових газів від спалювання нафти продовжують рости. Також зростає використання природного газу. На думку Джексона, це погані новини для клімату.

«Компенсацій у вигляді зниження споживання вугілля в таких країнах, як США і Європа, просто недостатньо для стабілізації і, в кінцевому рахунку, зниження глобальних викидів», – пояснює він.

За його словами, щоб дійсно вирішити проблему зміни клімату, людство повинно серйозно подумати про скорочення всіх видів викопного палива.

Джерело: Mind.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!