Новини

Повернутися до переліку новин

Вуглецево-нейтральна Європа до 2050. Представлено законопроект

Європейська комісія 4 березня 2020 офіційно представила проект кліматичного законодавства (Європейського закону про клімат — European Climate Law), націленого на досягнення Європою вуглецевої (кліматичної) нейтральності до 2050 року.

Основні положення сформульовані в Європейській «зеленій угоді» (European Green Deal), яку було представлено в грудні минулого року.

Законом передбачається юридично обов'язкова мета — досягнути чистих нульових викидів парникових газів (net zero greenhouse gas emissions) до 2050 року. Інститути ЄС і держави-члени будуть зобов'язані вжити необхідних заходів на рівні ЄС та на національному рівні для досягнення мети.

Закон про клімат передбачає заходи з відстеження процесу виконання та відповідного коригування дій на основі наявних інструментів і систем, таких як процес управління національними енергетичними та кліматичними планами держав-членів, а також регулярних доповідей Європейського агентства з навколишнього середовища й останніх наукових даних про зміну клімату та його наслідки. Хід виконання буде переглядатися кожні п'ять років відповідно до глобальної інвентаризації в рамках Паризької угоди.

У сьогоднішній версії законопроекту не пропонується конкретна нова мета скорочення викидів на 20-30 р. Говориться лише, що «на основі комплексної оцінки Комісія запропонує нову мету ЄС щодо скорочення викидів парникових газів на 20-30 рік». Нинішня мета: скорочення викидів на 40%. Відсутність нової мети-2030 у запропонованому тексті стало підставою для різкої критики з боку природоохоронних організацій і екологічних активістів.

Європейська комісія також приступила сьогодні до обговорення «Механізму прикордонного вуглецевого регулювання» (Сarbon border adjustment mechanism). Він дозволить обкладати вуглецевим податком «імпорт певних енергоємних товарів з-за меж ЄС». Рішення Комісії щодо цього питання заплановано на другий квартал 2021 року.

Комісія також розпочала перегляд Директиви про оподаткування енергії (Energy Tax Directive) з метою ефективного управління цінами на викиди вуглецю і усунення субсидій викопному паливу.

Висновки:

Якщо ще два роки тому, питання вуглецевої нейтральності Європи в цілому розглядалися скоріше в теоретичному аспекті, то сьогодні все більше шансів, що таку мету затвердять законодавчо. Це буде означати повне припинення споживання вуглеводнів (за винятком такого споживання з проведенням відповідних заходів з уловлювання-зберігання або компенсації викидів) до 2050 р.

Якщо ще рік тому, питання транскордонного податку на викиди розглядалося лише теоретично, то сьогодні існує велика ймовірність, що такий податок затвердять «паралельно» з вуглецевою нейтральністю Європи.

Джерело: ECOBUSINESS Group за матеріалами renen.ru

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!