Новини

Повернутися до переліку новин

Виробляючи енергію із сміття, Україна може заощадити до 1 млрд м3 газу у рік, а також вирішити проблему сміттєзвалищ

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час наради із експертами щодо найефективніших шляхів стимулювання використання сміття з метою виробництва електричної та теплової енергії в Україні.

Як відомо, тверді побутові відходи мають значний енергетичний потенціал, який в країні майже не використовується.

За розрахунками Держенергоефективності, з 10 млн. тонн сміття, що потрапляє на полігони, можна виробляти 3,5 млн Гкал теплової енергії та 1,2 млрд кВт*год електроенергії у рік. У результаті потенціал заміщення газу становить до 1 млрд м3 щорічно.

Проаналізувавши різні фінансові моделі будівництва сміттєпереробних заводів для подальшої генерації енергії, учасники наради дійшли висновку щодо ефективності проекту, що передбачає сортування сміття, отримання біогазу з біологічної фракції та обов’язкову когенерацію – виробництво електричної та теплової енергії. 

«Для інвесторів такі проекти будуть вигідні, адже електричну енергію із біогазу можна реалізовувати за підвищеним «зеленим» тарифом у розмірі 12,4 євроцентів/кВт*год, а тепло подавати у мережу міста за стимулюючим тарифом», – пояснив Сергій  Савчук.

При цьому присутні обговорили низку ризиків, які стримують розвиток подібних проектів. Зокрема, це відсутність гарантованого об’єму надходження сміття на переробку.

Крім того, в країні почастішали випадки виявлення сміттєзвалищ у несанкціонованих для цього місцях. Тому необхідним є ліцензування перевізників, що дозволить здійснювати контроль за вивезенням сміття.

Також учасники наради розглянули можливі шляхи цінового та податкового стимулювання учасників ринку.

«Розробка ефективного стимулюючого законодавства для реалізації проектів щодо генерації енергії із сміття сприятиме забезпеченню переробки відходів, зменшенню сміттєзвалищ, диверсифікації джерел енергії, зниженню тарифів на вивезення сміття, покращенню екологічної ситуації в країні, а також конкуренції на цьому ринку», – підсумував  С. Савчук.

Джерело: www.saee.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!