Новини

Повернутися до переліку новин

Ядерний могильник США дав тріщину: в Тихий океан витікає радіоактивний плутоній

«США зрадили Маршаллові острови, спричинивши чергову ядерну катастрофу», – з таким заголовком на Los Angeles Times вийшла стаття про те, що в бетонному куполі, яким накритий радіоактивний могильник на Маршаллових островах, з'явилася пробоїна, через яку в Тихий океан просочується радіоактивний плутоній.

У цьому могильнику поховані радіоактивні відходи, які накопичувалися в США в часи ядерних випробувань періоду холодної війни – загалом 3,1 млн куб.футів, це приблизно обсяг 35-ти олімпійських басейнів.

У період з 1946 по 1958 рік США підірвали 67 ядерних бомб на Маршаллових островах, потім зібрали опромінений і заражений грунт з поверхні островів в одну з воронок, яка залишилася після ядерного вибуху, змішали її з бетоном і залили бетоном зверху. Одержаний могильник назвали the Tomb, або «Гробниця».

Однак через глобальне потепління, піднімання рівня моря і підвищення температур могильник дав тріщину. У неї потрапляє вода, яка вимиває плутоній в море. Рівень океану на Маршаллових островах підвищується на 7,62 мм щороку.

Чиновники на Маршаллових островах вже звернулися до США за допомогою, але Вашингтон заявив, що відповідальність за «Гробницю» тепер несуть Маршаллові Острови.

«Як так може бути, щоб купол став наш? Ми цього не хочемо. Ми не будували це. Сміття всередині нього не наше, а їхнє», – обурилася президент Республіки Маршаллові острови Хільда Хейне.

У могильнику захоронені не тільки опромінений місцевий грунт і радіоактивний металобрухт з інших тихоокеанських полігонів, а й 130 тонн зараженої землі з американського штату Невада.

Дослідження, проведене вченими Колумбійського університету в липні цього року, показало, що рівень радіації на Маршаллових островах вищий, ніж у Чорнобилі.

Лідери Республіки стверджують, що США неодноразово надавали неправдиві дані стосовно масштабів цієї екологічної катастрофи.

Вчені Колумбійського університету за останні 15 місяців здійснили 5 поїздок на острови і фіксували там як у природі, так і в місцевих жителів ознаки серйозного ураження радіацією.

«Маршаллові острови є жертвою двох найбільших загроз, що стоять перед людством – ядерної зброї і зміни клімату, – зазначив Майкл Джеррард, вчений-юрист юридичного факультету Колумбійського університету. – Сполучені Штати несуть повну відповідальність за ядерні випробування, і їх викиди більшою мірою сприяють зміні клімату, ніж викиди будь-якої іншої країни».

В кінці століття острови і «Гробниця» можуть виявитися затопленими, вважають експерти. Під тиском води бетонний купол трісне, відкривши шлях ядерним відходам у Тихий океан.

Між тим вчені дійшли висновку, що змін клімату вдасться уникнути, якщо виловлювання СО2 з атмосфери стане прибутковим.

Джерело: Mind.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!