Новини

Повернутися до переліку новин

Як німецьке селище повністю перейшло на відновлювані джерела енергії – приклад для України

Німецьке селище Фельдхайм, розташоване у 70 км від Берліну, повністю перейшло на відновлювані джерела енергії.

У цьому пересвідчилась українська делегація на чолі з головою Держенергоефективності Сергієм Савчуком, яка відвідала населений пункт 12 жовтня, передає Кабінет Міністрів України.

Проект повного переходу на відновлювані джерела енергії став можливим завдяки об'єднанню зусиль інвестора – "Energiequelle GmbH", сільськогосподарського кооперативу "Feldheim e.G.", муніципалітету міста Троєнбрітцен та жителів селища.

Зокрема, у Фельдхаймі працює вітроелектростанція потужністю 123 МВт - 55 вітроенергеичних установок виробляє 250 млн кВт-год електроенергії у рік.

«Зелену» електроенергію також генерує сонячна станція потужністю 2,25 МВт. Майже тисяча сонячних модулів виробляє щорічно 2 748 МВт-год електроенергії і забезпечує близько 600 домогосподарств.

Для забезпечення сталої роботи мережі та підтримки її частоти у Фельдхаймі встановили електроакумулюючу станцію потужністю 10 МВт.

Також у селищі працює біогазова установка потужністю 526 кВт, яка забезпечує мешканців тепловою та електричною енергією. У якості сировини станція використовує відходи тваринництва, силос кукурудзи та інші злакові культури.

Взимку як додаткове джерело тепла у Фельдхаймі використовують твердопаливну котельню на деревній трісці. Завдяки такій котельні домогосподарства мають цілодобове гаряче водопостачання та опалення.

На додачу, інвестор, місцева влада та мешканці подбали й про формування власних тепло- та електромереж.

«Наше село для експерименту обрали випадково: біля нас побудували парк вітрогенераторів і сонячну електростанцію і ми вирішили спробувати створити автономну енергомережу, - пояснює мер селища. - Місцеві жителі підтримали таку ідею, і не пошкодували: по-перше, це екологічно чисто, по-друге - економічно вигідно».

Кожен житель села інвестував у проект 3 тисячі євро, але тепер економить на електриці та опаленні. За словами жителя села Фельдхайм Еріха Ульмана, ми платимо за опалення і електрику у середньому менше на 20-30%. «У нас є гарантія, що ціни не будуть підвищуватися, тоді як в країні вони постійно зростають, - пояснює він. – А витрати згодом окупляться».

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів переговори з Міхаелем Кнапе, мером міста Троєнбрітцен, до складу якого входить Фельдхайм, та запросив його презентувати досвід енергонезалежного німецького селища 23 листопада у Києві на IX Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі "Відновлювана енергетика та енергоефективність у промисловості".

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!