Новини

Повернутися до переліку новин

Як підготувати інформацію для нарахування екологічного податку: покрокова рекомендація для фахівця-еколога з прикладом

Головне у публікації:
• За що в Україні сплачується екологічний податок
• Хто сплачує екоподаток у 2018 році, а хто від сплати звільнений
• Як заповнити декларацію? Про порядок заповнення окремих реквізитів декларації
• Алгоритм заповнення додатків до декларації
• Особливості заповнення додатків 1–3 до декларації
• Відповідальність за невчасне подання податкової звітності

Екологічний податок — це загальнодержавний обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів викидів в атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин та розміщення відходів, у тому числі радіоактивних.

Екологічним податком в Україні замінено збір за забруднення навколишнього природного середовища. Порядок його нарахування і сплати регламентується Розділом Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Відповідно до п. 240.1 ПКУ платниками податку є суб’єкти господарювання (далі — СГ), юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:
викиди забруднюючих речовин (далі — ЗР) в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
скиди ЗР безпосередньо у водні об’єкти;
розміщення відходів;
утворення радіаційних відходів;
зберігання радіоактивних відходів понад установлений строк.
Законодавством передбачено перелік СГ, які не сплачують екологічний податок. До нього ввійшли:
1) підприємства, які:
розміщують відходи як вторинну сировину на власних територіях (пп. 240.1.3, п. 240.5 ПК);
до останнього дня звітного кварталу, у якому придбано джерело іонізуючого випромінювання, уклали договір про повернення джерела за межі України підприємству — його виробнику (пп. 240.3.1 ПК);
займаються радіоактивними відходами, що утворилися в результаті Чорнобильської катастрофи (пп. 240.3.2);
2) державні спеціалізовані підприємства, основна діяльність яких — зберігання, переробка, захоронення радіоактивних відходів, що є власністю держави, а також дезактивація радіаційно забруднених об’єктів (п. 240.4 ПК).

Як заповнити декларацію?

Власне, порядку її заповнення немає. Але сумувати не варто. Розібратися з тим, як, що і до чого, нам допоможе текстова частина таблиць звітних форм і приміток до них. А також численні консультації.
Платники екологічного податку разом з декларацією подають додатки 1–6. Загальна частина заповнюється всіма платниками, а додатки — залежно від того, яке джерело забруднення має підприємство.
Почнемо з самої декларації.
Давайте разом подивимося, як заповнити ті її рядки, які можуть викликати запитання. Для зручності наведемо відповідну інформацію в таблиці 1.

Таблиця 1. Порядок заповнення окремих реквізитів декларації (зразок декларації — на сайті www.ecolog-ua.com)

Реквізит

Порядок заповнення

поле

рядок

б/н

«Порядковий №»

У роз’ясненні ДФСУ зазначила, що в цьому полі декларації вказується номер декларації арабськими цифрами, починаючи з 1 (одиниці), послідовно в порядку зростання кількості поданих з початку року декларацій.

В поле «порядковий № податкової декларації» додатків вказується номер декларації, до якої додаються додатки (розрахунки). Тобто порядковий номер додатків повинен збігатися з порядковим номером декларації.

В полі «Розрахунок №» додатків арабськими цифрами вказується порядковий номер розрахунку, починаючи з 1 (одиниці), послідовно в порядку зростання.

Порядковий номер кожної наступної декларації (звітної, звітної нової, уточнюючої), поданої платником екологічного податку протягом календарного року до контролюючого органу, починаючи з «1», збільшується послідовно в порядку зростання. Наприклад, якщо платник не подавав уточнюючих декларацій з початку поточного року, то порядковий номер декларації за I квартал 2018 року, зрозуміло, буде «1».

А якщо до моменту подання декларації за I квартал поточного року вже були подані, наприклад, дві уточнюючих декларації за минулі періоди, то порядковий номер декларації за I квартал 2018 року буде «3».

При цьому нумерація Розрахунків (додатків до декларації) здійснюється в порядку зростання кількості додатків до декларації, починаючи з 1 (одиниці). Тобто додатки мають свою нумерацію, яка формується в рамках окремо взятої декларації

 

«Копія»

Цю клітинку заповнюють, якщо місце забруднення навколишнього середовища (стаціонарне джерело або місце розміщення відходів) не збігається з місцем перебування платника на податковому обліку. В цьому випадку оригінал декларації подається до контролюючого органу за місцем забруднення (при цьому осередок «копія» не заповнюється), а копія — до контролюючого органу за місцем податкового обліку платника (при цьому в осередку «копія» проставляється відмітка «Х»).

У разі необхідності подачі в електронній формі копії декларації за основним місцем обліку платник за допомогою програмного забезпечення формує копію декларації, спрямованої до контролюючого органу за не основним місцем обліку, в якій поряд з полем «копія» проставляє відмітку. При цьому в такій декларації вказується код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням контролюючого органу, до якого направляється зазначена копія (тобто за основним місцем обліку)

 

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 11, 2018.
Матеріал підготувала Юлія Бойко, експерт журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!