Новини

Повернутися до переліку новин

Як родина на Житомирщині встановила сонячну станцію і отримала компенсацію у 50 тис грн

Родина Степурко із міста Коростишів, що на Житомиршині, встановила сонячну електростанцію потужністю 10 кВт і отримала компенсацію із обласного бюджету у майже 50 тисяч гривень.

Одна з 39 СЕС, які цьогоріч змонтували в області приватні домоволодіння в рамках ініційованої головою ОДА Ігорем Гундичем програмою фінансової підтримки, обійшлася у майже 300 тисяч гривень, передає Житомирська ОДА.

Нині родина із Коростишева не платить за електроенергію і щомісяця в середньому заробляє більше 4 тисяч гривень за рахунок "зеленого тарифу": продає державі вироблену сонячною станцією електроенергію за 0,18 євроцентів/кВт-год.

«Думки про встановлення сонячного обладнання та можливості заробляти стабільні кошти за "зеленим" тарифом з'явились у грудні 2016 року, на початку цього року розпочав підготовчий етап - вибір обладнання, збір документів та консультації у РЕСі, - згадує Андрій Степурко. – Сонячну станцію встановили на початку червня - я став одиним з перших жителів Житомирщини, який скористався обласною програмою енергозбереження та отримав компенсацію - майже 20% від вартості обладнання».

Про обласну програму відшкодування дізнався від робітників, які встановлювали сонячну станцію, продовжує Андрій Степурко. «Всі документи були на руках, тому швидко й без проблем подав їх в управління ЖКГ, - згадує він. - Впродовж місяця кошти вже були у мене на рахунку».

Вже за червень родина з Коростишева отримала 5,5 тисяч гривнь чистого доходу без врахування споживання приватного будинку.

«Дохід від "зеленого" тарифу сезонний: чим менше сонячного світла, тим менша продуктивність станції, - пояснює він. - Так, у вересні-жовтні ми отримали 3,9 тис. гривень, а у зимові місяці СЕС буде виробляти електроенергію лише на потреби будинку».

За підрахунками Андрія Степурко, з компенсацією у 50 тисяч гривень вартість обладнання та встановлення станції окупиться за 5 років.

"Сонячна електростанція - це стабільний довготривалий дохід, адже панелі гарантовано працюватимуть на всю потужність 25 років, - каже Андрій Степурко. - в найближчий час плануємо знову скористатись підтримкою з обласного бюджету і встановити ще одну сонячну електростанцію потужністю 30 кВт на іншій ділянці Коростишівського району: хоч вартість встановлення та підключення зовсім інша - близько 1 млн грн, проте й дохід від такої станції буде втричі більшим».

7 місяців у Житомирській області діє ініційована головою ОДА Ігорем Гундичем програма фінансової підтримки сонячних електростанцій, яка передбачає компенсацію 20% вартості обладнання СЕС в межах 50 тис.гривень.

За цей час в області встановлено 39 сонячних станцій, 9 власників отримали компенсації, а 22 - подали заявки.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!