Новини

Повернутися до переліку новин

Як запобігти навалі сміття із-за кордону?

Роздільний збір сміття розпочато у 820 містах України, проте підприємства продовжують закупати вторсировину із-за кордону.

Про це під час прес-конференції в «Укрїнформі» розповів голова Української пакувально-екологічної коаліції «УкрНЕК» Володимир Слабий.

Він підкреслив, що впровадження збору роздільного сміття в Україні ще недосконале. Причина тому —  у Верховній Раді ще досі не ухвалено низки законопроектів, які б розв’язали підприємцям руки. Наприклад, у деяких містах передбачено сортування сміття, але дуже мало умов для тих, хто згоден утилізувати або переробляти вторсировину. За кордоном до таких питань підходять системно, аж до окремого фінансування цільових програм з державного бюджету.

«Нам також потрібно зробити системний підхід, такий як і у Європі», — наголосив Володимир Слабий.

Окрім цього вже зараз важливо проводити роз’яснювальні бесіди з українцями — розповідати, як і що в Україні переробляється, зауважили експерти.

За словами голови громадської організації «Друге життя» Сергія Волкова, до них часто звертаються з проханням вирішити ті чи інші питання з відходами та сміттям.

Представник Асоціації «Український екологічний альянс» Олег Костюшко підкреслив, що вторсировини в Україні достатньо. Але майже весь ресурс закопують у землю, бо поки що збирання роздрібного вітчизняного сміття — це лише імітація.

«Сміття потрібно не тільки зібрати, а ще й утилізувати і переробляти — а держава цим майже не займається, бо нема ні коштів, ні відповідних програм. Тож ввозимо вторсировину з-за кордону. І нам вона обходиться дешевше, аніж вітчизняна. Якщо налагодити систему, то ми і в Україні зможемо вирішити питання зі сміттям та не витрачати кошти на закупівлю у Європі», — говорить він.

За словами голови виробничо-екологічного об’єднання «Укрвторма» Петра Семка, регіони України, особливо промислові, потребують роздільного збору сміття.

«Міністерство екології має найближчим часом ухвалити законопроекти, які поліпшать ситуацію зі сміттям та вторсировиною», — підсумував він.

Експерти відзначили, що українська вторсировина за якістю набагато краща, аніж європейська. Якщо Україна сама себе забезпечить таким ресурсом у повному обсязі, то гроші будуть курсувати у межах держави — і тоді не буде потреби витрачати їх за межами країни.

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!