Новини

Повернутися до переліку новин

Як зробити самоізоляцію екологічною: 5 простих порад

Опинившись у чотирьох стінах на період карантину, зовсім не обов'язково забувати про те, що відбувається за дверима вашого будинку — у великому світі. У тому числі не варто забивати і на екологію. Розповідаємо про те, як без особливих зусиль видобути з карантинного режиму користь для навколишнього середовища.

Привид блукає по Європі… Точніше, не привид, і не тільки по Європі. Новини про коронавірус поширюються куди швидше самого захворювання, чим, м’яко кажучи, шкодять настрою і бадьорості духу. Одна з небагатьох хороших новин у цій хвилі — свідоцтво того, що з огляду на зупинки багатьох підприємств і транспортного сполучення, планета почала очищатися.

Але по-перше, щоб допомогти планеті, не обов’язково вдаватися до радикальних методів, а по-друге, навіть в умовах рекомендованої самоізоляції можна зробити своє життя більш екологічним.

1. Перегляньте свої звички

екологічний карантин

Про те, що карантин — ідеальний час для всіх відкладених справ, написав уже кожен. Ми ж хочемо нагадати про ті справи, які направлені в екологічне русло. Можливо, ви вже давно планували спробувати сортувати сміття в домашніх умовах. Можливо, ви не проти переглянути свою дієту. А може бути, ви просто хотіли дізнатися більше про актуальні екологічні проблеми та способи їх вирішення. У будь-якому випадку, тепер у вас є час навіть для таких речей — скористайтеся ним.

2. Позбавтеся мотлоху

екологічна самоізоляція

Тільки проводячи вдома багато часу, можна помітити, скільки ж всякого непотрібного мотлоху ми зберігаємо. Досить імовірно, що вже на третій день віддаленої «роботи» вас почне дратувати приблизно 100% навколишніх об’єктів. У такому випадку їх, звичайно ж, варто позбутися. Однак якщо в іншій ситуації через брак часу ви просто викинули би все в один пакет, зараз ви можете зробити це більш екологічно.

Спробуйте розсортувати весь непотріб і пошукайте, куди його можна подіти з найбільшою користю. Макулатуру, наприклад, все ще охоче приймають багато пунктів збору вторинної сировини, стару побутову техніку — різні перекупники, непотрібні вам меблі — інші люди. Є шанс, що таке прибирання навіть стане прибутковим для вас. І вже точно вона буде куди кориснішою для навколишнього середовища, ніж просте звалище всього мотлоху в єдиний сміттєвий контейнер.

3. Зробіть свій будинок більш дружнім до навколишнього середовища

екологічний карантин

Зробити це може кожен — і ні, для цього не потрібно перебудовувати свою частину панельної 9-поверхівки, використовуючи еко-матеріали. Якщо ви нарешті знайдете час, щоб закрутити кран, який постійно прокапує, — ви допоможете зекономити прісну воду, яка у цьому світі не нескінченна. Так само ви можете замінити всі лампи розжарювання вдома на більш економічні LED-лампочки і подумати про те, які ще кроки можна зробити без надзусиль.

Врешті-решт, екологічне приміщення не тільки допомагає навколишньому середовищу, а й економить ваші кошти, так що є сенс подумати і про стратегічні інвестиції. Можливо, варто навіть відкрити чатик ОСББ у вайбері і проголосувати-таки за утеплення всього будинку.

4. Дотримуйтеся режиму дня

годинник

Будемо реалістами: більшу частину карантину всі ми проведемо за комп’ютерами. Природно, усвідомлюючи, що завтра не потрібно їхати на роботу на інший кінець міста, з’являється спокуса подивитися ще одну серію нового серіальчіку, прочитати ще пару сторінок книги і т.д. Але збереження режиму допоможе не тільки влитися в робочий процес після закінчення домашньої самоізоляції, але і збереже ресурси вам — і всій планеті. Чим довше ви засиджуєтеся ночами, тим більше енергії витратите на освітлення приміщень. Відповідно, максимально використовуючи світловий день, ви не тільки допоможете своєму організму уникнути перевантажень, а й будете витрачати значно менше енергетичних ресурсів.

5. Закуповувати розумно

продукти овочі

Черги “за гречкою і сірниками” стали настільки заїждженою темою, що про них навіть перестали робити меми. Дійсно, перспектива залишитися вдома без працюючого в містах громадського транспорту лякає нас, звиклих до всіх благ цивілізації в режимі 24/7. Спокуса піти і купити все необхідне на весь карантин велика, і раціональне зерно в цьому є: менше походів в супермаркет — менше контактів з людьми — менший ризик зараження. Однак навіть в найсуворіших карантинних режимах в Китаї та Італії ніхто не помер з голоду — людям дозволяли виходити в магазини або забезпечували їжею.

Тому, якщо ви читаєте цей текст у черзі на касу — перегляньте свій кошик. Чи дійсно вам потрібні всі ці продукти? Скільки років ви повинні будете їсти одну лише гречку, щоби добити нинішні запаси? Чи встигнете ви з’їсти все закуплене до того, як воно зіпсується? Стратегічні закупівлі мають сенс лише в тому випадку, якщо вам не доведеться викидати половину закупленої їжі у сміття через закінчення терміну придатності. Відповідально плануйте і розподіляйте свої закупівлі.

Рано чи пізно пандемія закінчиться і ми повернемося до звичного способу життя. Але цей досвід варто запам’ятати — зміни клімату та екологічна катастрофа, якщо їх не запобігти, можуть обернутися куди гіршими наслідками. Тому, щоб не переживати подібний досвід у майбутньому, потрібно починати діяти вже зараз.

Фото unsplash.com

Джерело: Рубрика

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!