Новини

Повернутися до переліку новин

Які перспективи для України в екомодернізації водогосподарської сфери

З метою розібратися глибоко в перспективах для України днями «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» та Interprojekt GMBH-City відвідали Польщу.

Головним завданням візиту стало вивчення міжнародного успішного досвіду екомодернізації водогосподарської сфери, технологій в інженерії довкілля, технологічних інноваційних рішень та екотехнологій з очищення води, кращих рішень підприємств близького сусіда України.

Слід зазначити: по всій території Польщі активно модернізується водогосподарська галузь, адже якість води в Балтійському морі прямо залежить від чистоти вод у ріках країни, а близько 80 % витрат на екотрансформацію компенсується європейськими коштами.

Україна — держава з величезним потенціалом. Маючи такі глобальні виклики на шляху до ЄС в природоохоронній сфері, вона має враховувати кращі результати в модернізації комунальної сфери.

Так, серед об’єктів візиту — найефективніша в Польщі станція очищення стічних вод «Чайка» у Варшаві. Розроблено величезний асортимент машин, які можуть працювати з будь-якою швидкістю потоку, можуть мати різну величину отворів, включаючи попереднє очищення перед мембранною системою.

Спроектовані на початку 1970-х років очисні споруди «Чайка» ввели в експлуатацію в 1991 році. Над об’єктом працювали 700 проектантів!

Підприємство розташоване в північно-східній частині Варшави і займає площу 52,7 га. У зв’язку зі збільшенням потреб у продуктивності та жорсткістю вимог до охорони навколишнього середовища в 2008 році було підписано угоду про модернізацію і розширення очисних споруд.

27 червня 2012 року відбулася знакова подія не лише для Польщі, а й для всієї Європи.

З цього дня Варшава перестала зливати стоки у Віслу. Найбільші очисні споруди «Чайка» сьогодні визнані найефективнішими в Польщі. Завдяки їм значно поліпшено якість води в річці Вісла і Балтійському морі.

Розширення та модернізація очисних споруд, розрахованих на забезпечення життєдіяльності двох мільйонів осіб, привели до збільшення продуктивності більше ніж в два рази. Очищену воду трьома каналами зливають у Віслу.

На очисних спорудах «Чайка» щодня утворюється близько 200 тонн осаду. Обробка осаду відбувається в чотирьох нових і шести модернізованих метантенках.

Газ, який у них утворюється, очищується, знесірковується і зберігається в ємностях для біогазу. Біогаз використовують для виробництва електроенергії і тепла. Ферментований і стерилізований осад надходить до проміжних ємностей. Потім він механічно зневоднюється. Після чого подається на установку зі спалювання осаду.

Звісно, підприємство прибуткове. Тарифи переглядаються раз на три роки. Модель фінансування підприємства — типова для підприємств Польщі, державно-приватне партнерство.

Станція постійно модернізується, наразі встановлюють фотовольтаїчні панелі, що продукуватимуть електроенергію для власних потреб.

Вартим уваги є і водоканал у Тарнові (Польща), біогазовий комплекс якого забезпечує 74 % потреб підприємства в енергії та 100 % у теплі, що використовується для сушки осаду, обігріву приміщень та інших потреб водоканалу. Для українських підприємств водогосподарської галузі це поки що лише перспектива.

Більше — вже у № 9 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!