Новини

Повернутися до переліку новин

Який алгоритм дій у поводженні з відходами тваринництва й харчової галузі?

На жаль, в Україні існує серйозна проблема з утилізацією подібних відходів. На території СРСР активно використовувався метод захоронення трупів тварин у худобомогильниках аж 70-х років ХХ століття. Такі місця є майже у кожному місті, а землі, на яких розташовано ці поховання, практично на десятиліття викреслені з розряду придатних до використання.

Основними нормативними документами у цій сфері є:

1. Закон України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР (далі — ЗУ ««Про відходи»»).

2. Закон України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначених для споживання людиною» від 7 квітня 2015 року № 287-VIII.

3. Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-VIII (набрав чинності 04.04.2018).

Відходами тваринного походження є мертві тварини, відходи, що утворилися внаслідок виготовлення продукції із тваринної сировини, непридатної для споживання людиною і твариною, а також підлягають обов’язковій утилізації, крім продуктів метаболізму, що використовуються для виробництва біогазу або органічних добрив.

Утилізацію відходів тваринного походження мають здійснювати спеціалізовані підприємствами (підрозділами) з утилізації відходів тваринного походження і не можуть здійснювати підприємства, що виробляють продукцію тваринного походження, призначену для споживання людиною, за винятком випадків здійснення такої діяльності спеціалізованими підрозділами з утилізації відходів тваринного походження.

Відсоток утворення відходів сільського господарства становить порівняно незначну частку загального обсягу утворених відходів — не більше 4 % усіх відходів I–IV класу, що утворюються протягом періоду статистичних спостережень.

Згідно з даними статистичних спостережень, за минулі роки з понад 13,5 млн тонн утворених сільськогосподарських відходів наймасовішими є:

- відходи рослинного походження (7742 тис. тонн, або 57 %)
- тваринні екскременти, сечовина і гній (4938 тис. тонн, або 37 %)
- відходи тваринного походження та змішані харчові відходи (897 тис. тонн, або 6 %)

У Національній стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, схваленій Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 820-р (далі — концепція), передбачено:

  • проведення досліджень щодо наявності та достатності інфраструктури, а також доступності послуг із збирання, зберігання та транспортування таких відходів;
  • перероблення відходів сільського господарства тваринного походження;
  • визначення наявного потенціалу для перероблення відходів сільського господарства тваринного походження;
  • розроблення та впровадження вимог щодо розміщення, будівництва та функціонування потужностей з перероблення відходів сільського господарства тваринного походження;
  • розроблення рекомендацій щодо створення мережі регіональних потужностей для екологічно безпечного перероблення відходів сільського господарства тваринного походження;
  • впровадження економічних інструментів для стимулювання використання продуктів перероблення відходів сільського господарства тваринного походження;
  • розроблення ветеринарно-санітарних вимог щодо використання побічних продуктів тваринного походження.

Для вирішення питання, пов’язаного з подальшим поводженням із відходами тваринного походження, внесені зміни до ЗУ «Про відходи» (стаття 35-2), зокрема, в частині, що всі відходи тваринного походження повинні передаватись їх виробниками на підприємства з утилізації.

Важливо! На території України може здійснюватися утилізація тільки тих відходів тваринного походження, що утворені в Україні. Якщо територіальне походження відходів тваринного походження встановити неможливо, утилізація таких відходів може здійснюватися за рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Основними порушеннями при поводженні з відходами тваринного походження є: порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів з порушенням правил передачі виробничих відходів, самостійне спалювання та захоронення відходів.

Відповідальність!
За недотримання порядку поводження з відходами тваринного походження статтями 82–82-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) передбачено штраф від 340 до 1360 грн. на громадян та від 850 до 1700 грн. на посадових осіб.

Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких призводить до утворення відходів тваринного походження, повинні дотримуватись вимог ЗУ «Про відходи», зокрема статті 35-2, та забезпечувати вирішення питання подальшої утилізації цих відходів.

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці Актуальні роз’яснення журналу «Екологія підприємства» № 5, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!