Новини

Повернутися до переліку новин

Японці досліджують радіоактивність зони ЧАЕС

З метою екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій в зоні ЧАЕС проводяться дослідження переносу радіонуклідів. Про це повідомляють на сайті Мінекології.

У зоні відчуження тривають спільні українсько-японські дослідження міграції радіонуклідів водним шляхом. Фахівці Університету Фукусіма, Українського гідрометеорологічного інституту (УкрГМІ) та ДСП «Екоцентр» впродовж 2 тижнів спостерігають за накопиченням вологи на науково-дослідних полігонах, щоб з початком сніготанення та формування стоку води розпочати дослідження переносу радіонуклідів. Роботи проводяться в рамках проекту «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій» програми SATREPS.

Вперше дослідження водного стоку із забруднених територій було проведено ще 1986 року одразу після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді питання захисту поверхневих і підземних вод від радіаційного впливу були одними з першочергових.

«Після аварії на АЕС «Фукусіма Дайічі» та старту проекту SATREPS було прийняте рішення про відновлення цих досліджень на колишніх ділянках із застосування новітніх технологій. За їхніми результатами ми зможемо уточнити довгострокові моделі міграції та потрапляння радіонуклідів до підземних вод і річок, створені понад 30 років тому. Це допоможе і нам, і японцям більш точно спрогнозувати подальші зміни радіаційного стану забруднених територій та прийняти правильні рішення щодо захисту водних ресурсів», – розповідає Сергій Обрізан, заступник начальника інформаційно-аналітичного наукового відділу ДСП «Екоцентр».

Наразі спеціалісти встановлюють привезене з Японії обладнання, що дозволить безперервно фіксувати інтенсивність атмосферних опадів, висоту снігового покриву, температуру і вологість ґрунту та інші необхідні параметри. Вже зараз, враховуючи передумови цьогорічної весни, можна сказати, що на дослідників чекають тривалі спостереження за сніготаненням і формуванням стоку води та міграцією радіонуклідів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!