Новини

Повернутися до переліку новин

За забруднення водойм – до семи років за грати

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону, що посилює відповідальність щодо порушення правил охорони вод. Злісні порушники закону каратимуться обмеженням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією майна.

Яка головна мета даного законопроекту і за що саме каратимуть його порушників, коментує голова ГО «Всеукраїнська організація «Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф» Максим Фролов.

Мета проекту – привернення уваги громадськості до нагальних проблем охорони вод на фоні загострення екологічних негараздів. Порушників закону пропонується карати за діяння, якщо вони спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об'єктів тваринного і рослинного світу, втрату біорізноманіття, деградацію навколишнього середовища або інші тяжкі наслідки, – каже Фролов.

Реалізація даного проекту не потребує виділення додаткових коштів з Державного бюджету України. Проте експерт наголошує, що дані зміни допоможуть зберегти флору та фауну водойм: «Адже загибель цих живих організмів негативно впливає на продовольчу та енергетичну безпеку, підвищує вразливість до стихійних лих, обмежує (аж до повної втрати) можливості доступу до питної води та інших природних ресурсів. І що найстрашніше – погіршує стан здоров’я людей».

Зазначимо, що у чинній редакції ч. 2 ст. 242 Кримінального Кодексу України передбачено: якщо порушення правил охорони вод спричинило загибель або захворювання людей, масову загибель об’єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки, то такі діяння караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
Максим Фролов зазначає, що Україні треба брати за озброєння досвід європейських країн, де за участі громадськості з середини 1990-х років отримала розвиток практика відновлення річок – як одна з форм охорони вод. В Україні це питання також потребує термінового вивчення і розробки.

Джерело: 24tv.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!